fbpx

Mezőgépek: nagy hazai rekord a Covid évében

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 24.

A járvány ellenére elképesztő összeget, több mint negyedbillió(!) forintot költöttek el a gazdaságok mezőgépek vásárlására. A fele pénz traktorra és kombájnra ment, de sokkal több hengert és kertészeti gépet vettek a mezőgazdasági vállalkozások.

 

mezogepek

 

193+63 milliárdot költöttünk

164 hazai mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladásai alapján elmondható: a mezőgazdasági gépek hazai piacán tavaly újabb rekordot ért el a forgalom. Minden eddiginél többet: 193 milliárd forintot költöttek új mezőgazdasági gépekre-eszközökre tavaly (ami 5 százalékkal több, mint 2019-ben), és 63 milliárdot költöttek alkatrészre, ami 13 százalékos növekedés a járvány előtthöz mérten. Mindez – még egyszer érdemes kiemelni – a szeszélyes időjárás, a gyártói áremelések, az embert és a haszonállatokat támadó járványok évében alakult ilyen kedvezően.

 

mezogepek

 

Innováció és klímaváltozás nyitotta a pénztárcát

Érdekesség, hogy a darabszám egyébként csökkent, de az érték egyértelműen nőtt. Továbbá megfigyelhető volt tavaly is, hogy a mezőgéppiacot elsősorban az elöregedett gépek cseréje és a termelési irányok – azaz valós szakmai döntések mozgatták. Az innováció, a korszerűsítés és a klímaváltozás mellett a nyögve nyelős munkaerő-utánpótlás gépi kiváltása is motiválta a gazdaságok beruházásait. Ennek megfelelően nagyobb teljesítményű, jobb hatásfokkal működő, hatékonyan üzemeltethető erő- és munkagépek vásárlása volt a jellemző.

 

mezogepek

 

Rakodó nem, kert- és öntözőgép annál több kelt el

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbbet. Tavaly is a gépberuházások összértékének 59 százalékát tette ki ez a szegmens: a választott gépek-eszközök fele – 37 és 12 százaléka – traktor és gabonakombájn volt. Figyelemre méltó, hogy jelentősen: 37-ről 30 százalékra csökkent az alsó-középkategóriás (100-140 LE-s) traktorok eladása, de 6 százalékkal nőtt az 50 LE alattiaké. Tovább csökkent az arató-cséplőgépek piaca (a 2017-es 300 helyett tavaly már csak 240-et vettek meg), 22 százalékkal csökkent a bálázóeladás is, törzscsuklós homlokrakodóból pedig 70 százalékos volt a visszaesés tavaly, és majd’ 30 százalékot esett a rendkezelők piaca is. A munkagépek terén nőtt a lazítók, marók és magágykészítők, a szemenkénti vetőgépek értékesítése. A legnagyobbat a kertészeti: gyümölcs- és szőlőápolási gépek piaca hozta. Itt majdnem 30 százalék a bővülés, és jó hír, hogy 25 százalékkal több öntözőgép-eladást regisztráltak 2019-hez képest.

 

mezogepek

 

Kevesebb kézben több fut össze

A rekord egyébként nem új: 2016 óta minden évben szépen nőtt a mezőgazdasági gépek forgalmazásának volumene itthon. Ezzel együtt nőtt a legnagyobb gépkereskedők kezében összpontosuló bevétel – jelentette az Agrárközgazdasági Kutatóintézet. A gép- és eszközértékesítések immár 70 százalékát 10 cég bonyolította le. Sőt, a legerősebb 3 cég tartja a kezében a piac több mint felét (54%).

 

mezogepek