fbpx

Mi lesz a böjtje a nagy téli melegnek?

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 04.

A szinte példátlan februári meleg nemcsak amiatt aggasztó, hogy nagyon magas hőmérséklet-értékeket produkált, hanem két növénytermesztést érintő okból: egyrészt nem biztosította a kártevők ritkulását, másrészt – különösen a kertészeti kultúrákban – egyes növényfajok szükséges téli mélynyugalmát. A szántóföldi növénytermesztés egyelőre jó helyzetben van agrometeorológiai szempontból, de kemény növényvédelmi csatákra készülhet.

Duplázódás, sokasodás

Az őszi vetések közül a búza és az árpa jellemzően a bokrosodás fenológiai fázisában van, és hamarosan tovább fejlődik, ahogy a 6-8 leveles állapotban lévő repce hajtásai is megindulnak. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött (helyenként már a duplájánál) jár az enyhe ősz és tél hatására – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai jelentése. A meleg időben egyre szaporodnak a mezőgazdasági munkák, a gyümölcsfák és a szőlő metszése már megkezdődött, és a korai vetésű növényeknek is készítik a magágyat. Ugyanakkor a károkozók elleni védekezésre is fel kell készülni, mert a növényekhez hasonlóan ezek is jól teleltek, komolyabb fagy nem tizedelte állományaikat.

Porra víz

Az utóbbi hetek esőzései lényegében az egész ország területén pótolták a kissé száraz ősz és tél során kialakult nedvességhiányt. Ma már az ország dél-keleti területein sincs igazán ilyen probléma a talajok felső egyméteres rétegében, sőt, Csongrád megyében már itt-ott belvíz is előfordul. Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt, mert csak október végén, november elején – még éppen időben – érkezett kiadós eső a fejlődő növények számára, majd a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Azóta összességében a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul. Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, a télre agrometeorológiai szempontból különösebb panaszunk nem lehet – írja az OMSZ.