fbpx

Micskei Major – Családi gazdaság kategória

Írta: Sándor Ildikó - 2020 július 02.

Ami csak B tervnek indult, ma már szenvedély

 

 

A ma már közel 500 hektáron gazdálkodó családi gazdaság 2004-ben árutermelési céllal kezdett a juhászatba Berettyóújfalu határában, az egykori tsz-tanyán. Azóta szántóföldi növénytermesztéssel és vendéglátással bővült a tevékenységük, felépítettek egy autentikus, mégis modern majorságot, egy rendezvénytermet, és közben a nyáj is lecserélődött. Jelenleg 100 fős Berrichon du cher francia húsjuh-törzstenyészet legel a birtok körüli 50 hektáron, emellett 20 magyar tarka, közel 300 baromfi és pár sertés adja az állatállományt és persze a rendezvényekhez a házi alapanyagot, de a turizmus miatt persze nem hiányozhat a racka és a merinó látványa sem a bihari legelőről. A 17-30 AK-s földek biztosítják a családi gazdaság alapját, a közel 500 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel, kertészeti növényekkel, csemegekukoricával, borsóval és természetesen takarmánynövények termesztésével foglalkoznak.

A fejlesztési tervek a juhállomány cseréjénél nem álltak meg a majorban, 5 évvel ezelőtt kezdte precíziós gazdálkodásra alapuló géppark kiépítését Micskei Sándor, de a juhhodályok mögött már új szárító épül, az 5000 tonnás tárolókapacitását tovább szeretné bővíteni, az energiaellátásra napelemrendszert építeni, valamint a tájba és életfilozófiájukba illő ökogazdálkodásba is belevágni.