Miért kell a kalászosoknak ősszel is tápanyag?

Borítókép

A kalászosnövények tápanyag-utánpótlása során kétségtelenül a legnagyobb szerepe a tavaszi fejtrágyázásoknak van. A magasabb termésátlagok elérésére irányuló elvárások miatt az őszi-alaptrágyázás elhagyása sem megengedhető. Egy megfelelően elvégzett őszi-alaptrágyázással – nemcsak a nitrogén, hanem a foszfor és a kálium kellő mennyiségben és arányban való kijuttatásával – biztosítjuk a megfelelő alapot a növények fejlődéséhez.

A foszfor és a kálium a talajban gyakran nem érhető el a szükséges mennyiségben, ugyanis a növények számára nehezen felvehető formában vannak jelen, ezért abban az esetben is érdemes figyelmet fordítani a pótlásukra, ha a talajvizsgálati eredmény magasabb tápelemszintet jelez. Ha növényeink számára nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű foszfor, kisebb gyökértömeget fejlesztenek, ezáltal a víz- és tápanyagfelvétel hatékonysága csökken. Kálium hiányában pedig növényeink érzékenyebbé válnak mind a téli fagyokkal, mind a betegségekkel szemben.

Az ősszel kijuttatott nitrogén mennyiségét az elővetemény és a visszamaradt szármaradvány mennyiségének ismeretében kell meghatározni. Nagytömegű szármaradvány mikrobiológiai bontásához, valamint, ha az előző kultúra magas termése a talaj tápanyagkészletét kizsarolta, célszerű magasabb őszi nitrogénmennyiség kijuttatása. Kísérleti eredményeink igazolják, hogy kukorica és napraforgó után megtérülő befektetés a magasabb hatóanyag-dózisú őszi alaptrágyázás. A hatóanyagok 30-ról 50 kg/ha-ra való emelése 10%-os terméstöbbletet jelentett azokban az esetekben, amikor a kukorica- vagy napraforgó-elővetemény szármaradványát a betakarítást követően a talajba dolgozták: a többlet nitrogén a pentozánhatás elkerülésében, a foszfor és a kálium pedig a télállóság fokozásában volt jelentős.

A Borealis L.A.T által forgalmazott műtrágyák közül a következőket ajánljuk az őszi kalászosok alaptrágyázására:

  • kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a COMPLEX 15/15/15+7SO3+Zn és kéntartamú VARIO termékeinket ajánljuk;
  • olyan talajokra, melyek foszforban, illetve káliumban szegényebbek, esetleg mindkét tápelem pótlása szükséges, talajvizsgálati eredmények alapján szaktanácsadó kollégáink tesznek ajánlást.

A kalászosok tápanyagellátásával kapcsolatos további kérdéseivel keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!


Borealis L.A.T Hungary Kft.
www.borealis-lat.com

Tartalom közti banner a cikk végére
no