fbpx

Bayer – kicsit más szemszögből

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 28.

Németországban és Hollandiában ismerkedtünk a Bayer szerteágazó tevékenységével

A Bayer által szeptemberben szervezett, háromnapos út során először lehetőségünk volt megtekinteni a Bayer 04 Leverkusen 1958-ban épült, azóta 30 ezer férőhelyesre bővített stadionját, ahol nemcsak a futballpályát és az öltözőket láthattuk, de azt is megtudtuk, hogy a Bayer 1907 óta milyen elkötelezett a művészetek és a kultúra támogatása iránt is. Saját színházat és mozit üzemeltet, koncerteket, fesztiválokat szervez gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Támogatja a fiatal művészeket és a sérült gyermekeket is.

A Monsanto felvásárlásával mind a kukorica-, kalászos- és szójatermesztésben, mind kertészeti területen, de a digitális gazdálkodás terén is piacvezető szereppel számolnak. Együtt, egy csapatot alkotva különleges pozícióban vannak, hogy átalakítsák a mezőgazdaságot a fenntarthatóság irányába. A két cég egyesülésével akár 10 évvel is lerövidülhet egy új hatóanyag engedélyeztetési és piacra viteli folyamata (20-25 helyett 10-15 év). A cég jelmondatának – Science for a Better Life, azaz Tudomány egy jobb életért – megfelelően felelősségteljes innovációval, fenntartható gazdálkodással és digitális átalakulással összehangolt, egyénre szabott megoldásokat biztosítanak a gazdák egyedi igényeire és problémáira. Mindehhez 35 ezer alkalmazott munkája szükséges 89 országban. A kutatás-fejlesztések egyik iránya, hogy a növények genomszerkesztése jobb, egészségesebb, fenntarthatóbb, hozzáférhetőbb és megfizethetőbb élelmiszerek előállítását teszi lehetővé.

A kínai XAG vállalat bemutatta az 5 év alatt kifejlesztett permeteződrónt, ami nagy előrelépés a hatékonyság útján.

A mezőgazdaság nagyon változatos, így a fenntarthatóságot is sokféleképpen fogalmazhatjuk meg. Mást jelent például Argentínában egy nagygazdának, ahol a legfontosabb a termésmennyiség maximalizálása, és mást egy indonéz kisgazdának, akinek a forrásokhoz, ismeretekhez való hozzájutás a prioritás. Az egyik kerekasztal-megbeszélésen például egymás után mondta el véleményét a brazil, a kenyai, az indiai, az indonéziai és az amerikai gazda a fenntarthatóságról, az innovációról, a technológiai fejlődésről. Talán nem meglepő, hogy más-más földrészen mennyire mások a körülmények és a feltételek is. A cél azonban mindenütt a lehetőségekhez mért leggazdaságosabb termelés, amihez folyamatos fejlődésre, tanulásra van szükség. Ehhez tud segítséget nyújtani a Bayer a gazdákkal világszerte való folyamatos együttműködéssel, az egyéni szükségletekre szabott megoldásokkal. Ékes példa az indonéz gazda, akinek sikerült 2-ről 6 tonnára növelnie a hektáronkénti rizstermést.

A Bayer által támogatott ifjabb generáció előadásai során hallhattunk többek között egy bangladesi élelmiszerbiztonsági fejlesztésről a betakarítás utáni termésveszteség csökkentésére. A napkollektoros mikroklíma-kamrák használatával tovább frissen tarthatják a zöldségféléket.

„A fejlődő országokban gazdálkodókat nem segítségre szoruló áldozatoknak kellene tekinteni, hanem potenciális ügyfélnek!”

A harmadik napon a holland Wageningen Egyetemen pillanthattunk be az ott folyó kutatási és fejlesztési munkákba, az egyetemisták nemzetközi tevékenységeibe. Kutatásokat folytatnak többek között az üvegházban történő termesztésre, ahol a vízfelhasználást 90%-kal csökkentik, a termeléshez 1/10 terület szükséges, továbbá minimális rovarirtóra és vegyszerre van szükség. A programban látás-irányítású robotokat alkalmaznak a termés betakarításához.

Sós Rita

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak