fbpx

Korszerű ismeretek, digitális mezőgazdaság – együtt jár

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 14.

A mezőgazdaság egyik legsürgetőbb kihívása a korszerű ismeretek közvetítése, azonban ez digitalizáció nélkül ugyanúgy nem képzelhető el, mint a precíziós gazdálkodás. Új korszakot nyit a Digitális Agrárakadémia – mondta Nagy István sajtótájékoztatóján.

 

Digitális Agrárakadémia honlapja a monitoron
A mezőgazdaságot támogató honlap már elérhető (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A digitális átállásról az agrárium sem maradhat le

A hazai agrárgazdaság digitális fejlesztési programja már elindult, annak egyik mérföldköve a korszerű, tudásmegosztó honlap létrejötte. A mezőgazdaság digitális átállását ez a felület is támogatja.

„A Digitális Agrárakadémia tananyagokat tesz közzé, hírekről és eseményekről tájékoztat, és további új tartalmakkal is bővül” – mondta Nagy István agrárminiszter.

A digitális jó megoldások tudásbázisa, és a tananyagok határon túli terjesztéséhez szükséges kiegészítés a fejlesztés következő lépései, többek között.

A Digitális Agrárakadémia hozzájárulhat a mezőgazdaság digitális átalakulásához, amely nélkülözhetetlen a vidéki élet fenntartásához, és megismerteti a gazdákkal a technológiai fejlesztéseket. A precíziós eszközök, a drónok, a felhőalapú szolgáltatások megkönnyítik a termelők munkáját, de egyúttal a folyamatos tanulást, a naprakész felkészültséget is megkövetelik.

 

Egyre több gazda ismeri föl a digitalizáció előnyeit?

A korszerű ismeretek közvetítése a mezőgazdaság egyik legsürgetőbb kihívását, a nemzedékváltást is segíthet megoldani. A versenyképes, korszerű gazdálkodás életre szóló létbiztonságot, munkalehetőséget jelenthet a fiatalabb generációk számára is.

A miniszter – elmondása szerint – bízik benne, hogy egyre több gazda ismeri föl a digitalizáció előnyeit, Magyarország pedig vezető szerepet tölthet be az új technológiák alkalmazásában.

 

Aktív részesként alakíthatjuk a folyamatot

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a fejlődésben rejlő lehetőségekre helyezte a hangsúlyt. A versenyképességet javíthatja a digitalizáció, szerinte nem elég a folyamatoknak csupán követője lenni, hanem azt magunknak is alakítani kell.

Ehhez a korszerű tudásbázis, a megújított szakképzés és felsőoktatás, a kiterjedt kutatóhálózat, az ösztönző jogszabályi környezet, a támogató gazdaságpolitika mellett korszerű, folyamatosan bővülő tudásbázisra van szükség – ez indokolta a Digitális Agrárakadémia létrehozását.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a közzétett tartalmakat a legkiválóbb szakmai műhelyek fejlesztették. A honlap látogatói megismerhetik többek között a digitális gazdaságokat, a digitális közszolgáltatásokat, és folyamatosan frissülő híreket olvashatnak az oldalon.

 

Állandóan frissülő tartalom, folyamatos digitális képzés és tájékoztatás

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Élet- és Agrártudományi Egyetem rektorhelyettese a honlapot fenntartó intézmény képviseletében folyamatos képzést és tájékoztatást ígért a Digitális Agrárakadémián keresztül. Az egyetem egyik küldetésének nevezte a gyakorlati ismeretek közérthető átadását, amelyben a vállalati együttműködő partnerek is közreműködnek majd.

 

Forrás: MTI