fbpx

ISMÉT VÁLASZTÁS ELŐTT – milyen kalászosból profitálhatunk, mit vessünk idén?

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 25.

Napjaink korszerű technológiái mellett rengeteg jó inputanyag létezik, és mindezek területspecifikusan. Alapvető tény, hogy a talajainkat ismerve, a megfelelő inputanyagokat és technikát alkalmazva szükséges egy jó fajtát vagy hibridet alkalmazni. Ebben segít a Pannon-Mag-Agrár Kft. is a gazdatársaknak.

Az őszi vetésű kalászosok vetése lassan megkezdődik, el kell dönteniük, hogy milyen típusú búzát, árpát, rozsot vagy tritikálét termelnének szívesen. A jól bevált kenyérgabona vagy a mindig stabil mennyiséget adó takarmánytípus mellett döntenek búza esetében? Esetleg kibővítenék bőtermő takarmányárpával is a vetésszerkezetet, vagy gyengébb adottságú talajaikon rozsot termelnének szemes vagy tömegtakarmány-termelési céllal? Íme, néhány nemesítőház kiváló fajtája, melyeket országszerte értékesítünk.

Őszi árpák tekintetében a bőtermő és jó ellenállóképességű ANTONELLA fajta az, melyet elsősorban ismerhetnek a gazdatársak, de beltartalmát tekintve a 2018-as évben – szintén kimagasló ellenállóképesség kíséretében – a SU ELLEN árpafajta jobban teljesített. Mindkét többsoros árpafajta nagy biztonsággal termelhető kevésbé jó talajadottságok mellett is.

Őszi búzafajták esetében a szortiment eléggé széles, hisz a bőtermő euro minőséget stabilan elérő búzafajtákon át prémium kenyérgabonákig minden igényt lefedünk.

Prémium minőséget képviselő búzafajták:

ADESSO „magas fehérje és kitűnő stabilitás” szálkás típus

ANTONIUS „stabil beltartalom és ellenállóság” szálkás típus

AMANDUS „Magas hozam, fix minőség” szálkás típus

MIDAS „Kiválóan télálló, magas HL súly” szálkás típus

SY MOISSON „Intenzív kenyérbúza, jó ellenállóság” szálkás típus

Euro és takarmány típusú búzafajtáink:

ALTIGO „Jó bokrosodás és télállóság” szálkás típus

ARTIST „Fagyveszélyes helyekre, magas ezerszemtömegű” tar típus

MAXENCE „Nagy teljesítmény, stabil HL súly” tar típus

ORTEGUS „Stabil termésgyőztes” tar típus

RUSTIC „Korai, stressztűrő” tar típus

GENIUS „Toleráns, bőtermő, jó beltartalmú” tar típus

Őszi durumbúza vetőmagigény esetén két kiváló fajtánkkal tudunk szolgálni. LUPIDUR durumfajta Ausztria, illetve Magyarország egyik legkeresettebb fajtája, hisz a sztenderd fajtákhoz mérten kiemelkedően teljesítenek. Magas HL súly (~84), jó télállóság, stabil esésszám, megfelelő üvegesség jellemzi e két fajtát.

Megfelelő szaktanács érdekében keresse fel szaktanácsadóinkat és honlapunkat (www.pannonmag.hu).

Szűcs Ádám – szaktanácsadó
Pannon-Mag-Agrár Kft.
+36305294471
[email protected]