fbpx

Minőségi búzát és árpát a Bayer készítményeivel

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 22.

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb tavaszelő az idén sem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és levéltetvek nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.

A magyar búza mindig híres volt kiváló minőségéről és magas sikértartalmáról. Termésátlagaink azonban elmaradnak a kontinensünk nyugati részén elhelyezkedő országokétól, mert a hazai termesztési körülmények nem teszik lehetővé a mennyiségi csúcsok végletekig történő erőltetését. Az elmúlt pár évben mindkét végletet megtapasztalhattuk: volt túltermelési válság, ami miatt csökkent a kenyérnekvaló iránti igény, és ennek megfelelően az ára is, de két évvel ezelőtt a hiány jelei is megmutatkoztak. Mindkét esetben csak a magasabb átlagtermésre képes, de ugyanakkor magas beltartalmi minőségű, és toxinmentes gabonának van hosszútávon esélye. Ehhez tudatosan törekednünk kell a termesztéstechnológia minőséget szolgáló elemeinek alkalmazására.

A minőségi megőrzésében jelentős szerepe van a növényvédelemnek. A Bayer kalászos védelemre ajánlott készítményei korszerűek, nagy hatékonyságúak, és a minőség kialakulását, illetve annak megőrzését szolgálják.

A Bayer CropScience 2020. évi palettáján négy kiváló kalászos gombaölő szer áll a gazdálkodók rendelkezésére: a Falcon PRO, a Zantara, az Ascra Xpro és a Prosaro.

Ezek közül a Falcon PRO jó néhány éve a magyar gabonatermesztők kedvelt gombaölő szere. A három hatóanyagának köszönhetően valamennyi betegség ellen kiváló hatású, beleértve a kalászfuzáriózist is. A Zantara és az Ascra Xpro a bennük lévő legújabb fejlesztésű gombaölő hatóanyagainkkal (bixafén és fluopiram) a kalászosok legérzékenyebb fejlődési stádiumaban – a zászlóslevél védelmére alkalmazhatóak. Ezt a két készítményt a magas termést megcélzó gazdáknak javasoljuk. A Prosaro-ban a tebukonazol mellett a Bayer fejlesztés eredménye, a protiokonazol is szerepel. A két hatóanyag szinergizmusának eredménye egy teljes hatásspektrum és a kalászfuzáriózis elleni kiemelkedő hatékonyság. Ezt a készítményt az elsősorban a magas minőségre törekvő vetőmag, illetve étkezési búzatermesztésben, valamint a minőségi takarmány- ill. söripari árpatermesztésben érdekelteknek javasoljuk, ahol jól beilleszthető a betegségek elleni védekezési programba. A kezelés nagy hatékonysággal véd az esetleges fuzáriumfertőzéssel szemben, és a tenyészidő végéig véd a levél és egyéb kalászbetegségekkel szemben is.

Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a tavalyi kiemelkedően erős fusariumos év után az idei szárazabb körülmények ellenére is érdemes odafigyelni erre a betegségre! Véleményünk szerint a kalászvédelem optimális kijuttatási ideje a fővirágzás, vagy az azt közvetlenül megelőző időszak, amikor a virágzás 30-50%-os az adott területen. Sok vizsgálat bizonyította már be, hogy az ebben az időpontban elvégzett kezelések mérsékelték leginkább a fertőzés mértékét, illetve csökkentették a legjobban a termény toxintartalmát. Egyes esetekben azt tapasztaltuk, hogy néhány termelő igyekszik összevonni a zászlóslevél védelmét a kalászvédelemmel. Ez véleményünk szerint nem szerencsés, mert a nem teljesen kiemelkedő kalász felülete védve van a permetcseppektől, és ez az időpontot túlságosan korai a kalászfuzáriózis elleni védekezéshez. A felhasznált hatóanyagok ugyanis annak ellenére, hogy felszívódó tulajdonsággal rendelkeznek, a levelekből rendkívül rosszul, és csak nagyon kis hányadban szállítódnak a kalász irányába. Ezért a kalászvédelem elvégzésekor magát a kalászt kell megcéloznunk, meg kell várnunk annak kiemelkedését, hogy közvetlenül azt tudjuk bevonni a gombaölő hatóanyagokkal. Mivel a lehető legjobb fedettségre kell törekednünk a kalászokon, a szórófej típusa, az alkalmazott permetlé mennyisége, a helyesen megválasztott haladási sebesség mind komoly súllyal esnek a latba. Az alkalmazott szórófej kiválasztásakor mindenképpen a kettős, réses típusokat (haladási irányhoz viszonyítva előre és hátra irányuló permetlé) részesítsük előnyben, amelyekkel elérhető, hogy a kalászok minden oldala kellőképpen be legyen fedve.

A bevezetőben említett rovarkártevők közül a vetésfehérítő bogarak lárvái esetében 5-10% levélkártétel felett feltétlenül érdemes védekezni, mert a rágásukkal elsősorban a felső levélemeleteket és a zászlós levelet károsítják, amelyek a kalász és a szemek táplálásáért – végső sorban a termés mennyiségéért – felelősek.

Ha védekezünk, válasszunk olyan rovarölő szert – mint pl. a Biscaya –, amely méhveszélyességi besorolása alapján akkor is alkalmazható, amikor a méhek jelen vannak a kezelt területen vagy annak szomszédságában. Más engedélyezett készítményt (pl. Proteus) ilyenkor (méhek jelenléte esetében) ún. méhkímélő technológiával szükséges kijuttatni.

Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.