fbpx

Gabonapiac: viszi a drágulás a takarmány- és lisztárakat is

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 30.

Csak úgy repkednek a több tízszázalékos árnövekedések, ahogy a betakarítási adatok összefutnak európai gabonapiacain. Az elképesztő drágulás már a brojler- és hízótakarmányoknál és persze a liszteknél is bőven meghaladja a 10 százalékot…

 

targonca, raklap
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Nálunk most kiugró az áremelkedés

A francia piacelemző, a Tallage szerint a búzaárak a fekete-tengeri országokban és az Európai Unióban emelkedtek a legnagyobb mértékben. Az ok a gyenge oroszországi búzahozamok és a gyengébb kanadai termés. például a 12,5 százalék fehérjetartalmú orosz malmi búza azonnali kikötői ára (FOB) 47 dollárral 305 dollár/tonnára nőtt augusztus eleje és szeptember 10. között, és a drágulás tovább tarthat (az októberi tovább emelkedik 308-ra). Hasonló, bár kisebb nagyságrendű drágulásról szólnak a hírek Francia- és Németországban, és az USA-ban is mérsékeltebb ármozgás volt jellemző. Magyarországon az egy évvel korábbinál már majdnem 40 százalékkal drágábban, átlagosan 75,1 ezer forint/tonna (áfa és szállítási költség nélküli) termelői áron forgott az étkezési búza szeptember harmadik hetében – közölte az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

 

 

Repül a szárnyas- és hízókeverékár

Az alapanyagár-emelkedések természetesen viszik magukkal az egekbe a feldolgozóipari termékeket is. A BL55-ös finomliszt, a BL80-as kenyérliszt, a tésztaliszt és a búzadara is minden kiszerelésben minimum bőven 10 százalékot meghaladóan drágult a tavalyi évihez képest. Ugyancsak erősen drágulnak a keveréktakarmányok. Míg például tavaly nyár végén szűk 97 ezer forint volt egy tonna brojlertáp, addig ez ma már meghaladja a 110 ezret. A hízósertéstáp 79,6 ezerről drágult majdnem 89 ezerre.

Romlott a külkermérleg

Ezzel párhuzamosan – az idei, tavasztól lényegében szeptemberig tartó, a szeszélyes időjárás miatt gyenge évben – a fő kalászosok külkereskedelmi adatai is kedvezőtlenebb számokat hoznak. (Annak ellenére, hogy a betakarítás a vártnál kedvezőbben alakult.) Míg tavaly az első félévben csaknem 1,3 millió tonna búzát exportáltunk, addig idén nyár közepéig csupán 983 ezer tonnát (-24 százalék). Kisebb mértékben, de ugyancsak gyengébb az árpakivitel is. Ráadásul a behozatal nőtt: búzából csupán 1, de árpából 77 százalékkal többet importáltunk idén, mint a tavalyi első félévben.