fbpx

Mivel keverik az Angolok?

Írta: - 2016 június 01.

Míg a korábbi években a trágyakezelés, trágya kijuttatás egy szükséges „rossz” tevékenységnek számított addig napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a szántóföldekre történő optimális visszajuttatása. Tudjuk, hogy a szerves trágyák teljes értékű talaj- és növénytrágyák, amit úgy kell érteni, hogy a talaj fizikai tulajdonságaira, szerkezetére, vízgazdálkodására, majd ezek révén a talaj életére kedvezően hatnak, főképp a humuszanyag bevitelével. A folyamatosan keletkező trágya közvetlenül csak szakaszosan, évente két alkalommal hasznosítható a mezőgazdaságban. Tehát a trágya átmeneti tárolásáról és viszonylag rövid időtartam alatti kijuttatásáról kell gondoskodni.

A trágyakezelés technológiája az elmúlt években sokat fejlődött és azok a gyártók növekedtek hirtelen, amelyek a termelőkkel, végfelhasználókkal együtt, közösen törekedtek hatékonyabb, tartósabb gépek előállítására.

A STORTH gyár – 17 éves múlttal – Anglia egyik leggyorsabban fejlődő hígtrágya kezelő technológia gyártója. A vállalatot tulajdonképpen helyi gazdák alapították azzal a céllal, hogy a számukra fontos elvárásoknak maximálisan megfelelő gépeket készítsenek. A cél olyan, szerkezetileg strapabíró gépek előállítása – az abrazív közegben – amelyek hatékonyságban és használhatóságban teljes mértékben kiszolgálják a különböző állattartó telepeket köztük a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt.

A gyártás az istállók tisztán tartására fejlesztett trágyalehúzókkal indult, amelyek hidraulikus kivitelben készülnek. A szarvasmarha telepeken alkalmazott rendszer előnye, hogy nem csak a hígtrágya, hanem a szilárd istállótrágya kihordására is alkalmazható. A korszerű gyártástechnológia alkalmazása és nagy kapacitása nagyban hozzájárult, hogy a szabad kapacitást a további technológiai gépek fejlesztéséhez és kivitelezéséhez használják. Mára a gyártó már nem csak részegységeket, gépeket, hanem egy komplett teleptechnológiát kínál.

A STORTH gyártó a trágyatárolás azon belül a trágya homogén állapotában történő állag megőrzésére igen nagy hangsúlyt fektet, és ez irányba folyamatosan fejlesztéseket és kutatásokat végez. A szivattyúk, amelyek vágókéses kivitelben készülnek elérhetőek többféle áramlási kapacitással és szerkezeti hosszal. Érdekes tudnivaló, hogy a keverők csapágyazása hígtrágya kenésű, és igen hosszú élettartamú. Meghajtás szerint – a szivattyúk és a keverők – lehetnek hidraulikusak, elektromosak és traktor hajtásúak akár szöghajtóműves kivitelben is, így akár a 6 méteres szerkezeti magasságú tározók utólagos, mobil vagy fixen kiépített gépesítése sem okoz a gyárnak problémát!
Azon trágyatárolók, amelyek a kivitelezéskor nem megfelelő technológiájú és méretű gépekkel lettek felszerelve – egyes esetekben csak a tároló került kialakításra – számos probléma előfordulhat, melyek Európa szerte ismertek, és az alábbi események sora mutatja a problémát

1., A nem megfelelően kezelt – kevert trágyaléből a szilárd fázis kiválik és összegyűlik, összesűrűsödik.
2., Az ürítés során csak a híg fázis kijuttatása történik meg, a tároló hasznos kapacitása folyamatosan csökken.
3., A szilárd fázis kitermelése problémássá válik, hiszen a jellemzően fóliázott medencék nem alkalmasak a nehéz munkagépek felületi terhelésének elviselésére.

A STORTH gyár ezen problémák megoldására kínálja a MEGA MIX-er típusú traktor hajtású gépeit, amelyek egyetlen állásból akár 10.000 m3 trágya homogén, szivattyúzható állagú trágyalé előállítását képes elvégezni. Ezzel a géppel az intenzív keveréssel egyidejűleg lehetőség van a homogén trágyalé továbbításra vagy kijuttatására DN8”-os nyomócsövön keresztül, amely 20.000 liter/perc teljesítményű.
A STORTH-t gépei Angliában, Cumbria-ban a saját üzemükben készülnek, ahol nemcsak összeszerelő, hanem galvanizáló üzem is található. A beszállítók túlnyomó többsége európai vállalat. A gyártó büszke arra, hogy az Egyesült Királyságban szinte minden állattartó telepen megtalálhatóak a gépeik. A cég európai térhódítása az elmúlt években indult el. Hazánkban 2016-tól a – 25 éves kereskedelmi múlttal bíró – SZEGÁNA Kft. látja el a forgalmazását. Raktári gépekkel és gyártói támogatással a legszélesebb körű igényeknek is megtudnak felelni.

BMI

Nagy Márk
SZEGÁNA Kft.
+36-30/627-8052
[email protected]