Mobilalkalmazások az agráriumban – hogyan válasszak?

Kétségbe vonhatatlan tény, hogy a mobileszközök piacát az okostelefonok uralják. Ezt az igen dinamikus elterjedést a szoftverfejlesztők is igyekeznek követni. Ennek köszönhetően bőséges kínálat jellemzi az alkalmazások piacát. Ezek jelentős része az üzleti szféra számára készült. Természetesen ez alól az agrárium sem jelent kivételt.

Mi az a mobil applikáció?

Az okostelefonok hihetetlen ütemű elterjedésével rengeteg olyan új fogalom került be a köztudatba, amivel célszerű tisztában lenni. Ezek közül az egyik a mobil applikáció (népszerűbb nevén az „app”) vagy alkalmazás, egy mobilra készült alkalmazás, ami éppen úgy lehet üzleti célú, mint non profit jellegű. Nagy előnye, hogy a felhasználónak mindössze telepítenie kell készülékére, és utána egyetlen ujj érintéssel elérheti anélkül, hogy böngészőt használna.

Melyik alkalmazás hasznos, és melyik az, amit csak „begyűjtünk”?

Elképesztő mennyiségű applikációt töltünk le a telefonunkra. Főként, ha ingyenes „app”-okról van szó. Aztán meglepődve olvassuk a statisztikát, hogy a letöltött alkalmazások mindössze 15-20%-a olyan, amit legalább heti rendszerességgel használunk. természetesen ez igaz az agráriumban is, az „app”-bőség a gazdákra is csábítóan hat. Pedig ma már a komolyabb alkalmazások olyan komplex tudással rendelkeznek, hogy specifikusan 1-1 is elegendő belőlük. A felesleges felhalmozás helyett, a kiválasztás előtt érdemes végigböngészni az adott alkalmazással kapcsolatos fórumokat, blogokat. Amelyek rávilágítanak az adott „app” erősségeire és gyengeségeire is.

A mobilalkalmazások előnyei

Az előttünk álló évtizedekben a mezőgazdaságnak úgy kell növelnie a kapacitásait, hogy nincsenek jelentős új földterületek. A rendelkezésre álló területeken kell egyre hatékonyabban dolgoznunk. Mint minden üzletágban, így az agráriumban is megfogalmazódott már a kérdés, mivel és hogyan lehetne a felmerülő költségeket úgy csökkenteni, hogy az ne legyen a termelés kárára, sőt akár még hatékonyabbá is váljon az. Az informatikai eszközök – beleértve az okostelefonokat is, amelyeken a mobil alkalmazások futnak – használata révén jelentős megtakarítás (vetés, betakarítás, talajerő utánpótlás, növényvédelem, mezőgazdasági erőgép karbantartás stb. optimalizálásának köszönhetően) érhető el. Az „app”-ok használata – többek között – segítheti az adatelemzést, a döntéstámogatást és a munkafolyamatok összehangolását.

Felismerték a lehetőséget

A gazdák nagy „beszállítói” (műtrágya és növényvédőszer-gyártók stb.) gyorsan felismerték a mobilalkalmazásokban rejlő lehetőségeket. Ma már az ilyen profilú cégek jelentős hányada rendelkezik saját fejlesztésű alkalmazással. Ezekkel hathatós segítséget igyekeznek nyújtani a gazdáknak. Többnyire komplex „app”-okról van szó, amelyek például olyan hasznos dolgokat is tartalmazhatnak, mint az agrárgazdálkodási napló. Ez az opció sokoldalú naplózást, nyilvátartást tesz lehetővé, hiszen olyan adatok rögzíthetők benne, mint pl. a napi csapadékmennyiség, az öntözés, a szántóföldi munkák, a trágyázás, a növényvédelem és egyéb fontosnak tartott megfigyelések is. Az így naplózott tevékenységünket akár közvetlenül a saját agronómusunknak is továbbítható.

A mobilalkalmazások esetén is fontos figyelni arra, hogy a beszerzésük biztonságos forrásból történjen. Ez egyrészt minimalizálja a számítógépes vírusok bekerülését a rendszerünkbe, másrészt pedig a fejlesztőtől „help desk” jellegű segítséget is kérhetünk a használat során kialakult „elakadás” esetén.

Hogyan válasszunk alkalmazást?

Jelenleg a piacon elérhető, az agrárium számára fejlesztett alkalmazások puszta felsorolása nemhogy a cikk, de az egész lap terjedelmét meghaladná. Ezért – az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva – nem is törekszünk arra, hogy egy-egy „app”-ot kiemeljünk a népes mezőnyből. Helyette inkább néhány ötletet szeretnénk adni, amelyek reményeink szerint megkönnyítik a gazdák számára a legoptimálisabb alkalmazás(ok) kiválasztását. Nézzük meg, hogy melyek azok az alkalmazások, amik a leginkább segíthetik a gazdák munkáját!

  1. Több márkanév alatt is megtalálhatjuk, az úgynevezett „Farming calculator” applikációkat. Ezeknek az alkalmazásoknak a kifejlesztői a széleskörű felhasználhatóságra törekedtek. Ebből fakadóan a gazdálkodás számos területén megkönnyítik a gazdák életét. Többek között kiszámítható velük a szükséges vetőmag-, növényvédőszer- és műtrágyamennyiség. Valamint számos naplózási és adatkezelési funkcióval rendelkeznek.
  2. Mezőgazdasági erőgépek karbantartására használható applikáció. Egy agrárvállalkozás gépparkjában számtalan jármű található (szolgálati gépkocsik, terepjárók, traktorok, teherautók, kombájnok, stb.). Az ilyen jellegű applikációk segítik a gépállomány pontos nyilvántartását. A gazda naprakészen tudhatja, hogy melyik járműnek mikor kell műszaki vizsgára vinni; valamint azt is, hogy melyik eszköznél mikor következik az aktuális szerviz. Sőt sok esetben, kiegészítő opcióként GPS-követésre is van mód.
  3. A növénytermesztésben a GPS-rendszerek jelentik a munkavégzés alapját. Erre épülnek a különböző megfigyelő egységek, így a meteorológiai, környezetvédelmi, adatbázis-kezelő, ellenőrző és esetleg riasztórendszerek. A GPS-rendszerek már messze többet jelentenek, mint az útirány tervezését, végigvezetését és lekísérését. Gondoljunk bele: ma már a GPS is inkább alaptartozék egy-egy eszközben! A műholdas alapú alkalmazások például remekül használhatóak földterületmérésre. A precíz méréseknek köszönhetően pontosabban megtervezhetővé válik például a vetőmag illetve a növényvédő szer szükséglet. Érdemes ellátogatni a GNSS Szolgáltató Központ honlapjára, ami kifejezetten a precíziós mezőgazdasági felhasználók számára készült. A weboldal a www.farmrtk.hu címen érhető el, ahol a gazdák tájékozódhatnak a helyspecifikus művelés legfontosabb kérdéseiről, illetve a megújított, kifejezetten a mezőgazdasági felhasználásra optimalizált szolgáltatásokról is.

Kétségtelen tény, hogy az agrárium sem tud kitérni a digitális technológia térhódítása elől. Az is tényszerű, hogy ma már agrárinformatika sok gazdálkodó életében jelen van. Habár a legtöbb esetben még csak részleteiben. Jelenleg a többség még nem aknázza ki 100%-ban a benne rejlő lehetőségeket. Pedig egy jól felépített rendszerben minden összefügg mindennel. A fentiekben is láthattuk, hogy napjainkban már teljesen életszerű az, hogy az okostelefon például jelzi a szükséges növényvédelmi beavatkozásokat. A különböző szolgáltatók által kínált mobil applikációk száma igazán bősége. Mindenki megtalálhatja közöttük az igényeinek és a fizetősek esetén a rendelkezésre álló forrásainak megfelelő alkalmazást. Ma már nem szorul különösebb bizonyításra, hogy a mobilalkalmazások használatával gazdaságilag jobb döntéseket hozhatunk, ami végső soron versenyelőnyként jelentkezhet. Használjuk bátran!

Mire célszerű odafigyelni az alkalmazás portfólió összeállítása során?

Amikor mobilalkalmazásokból állítunk össze egy, nevezzük úgy, „portfóliót”, akkor célszerű szem előtt tartani a „kevesebb gyakran több” -elvet. Ennek egyfajta igazolásaként ott van a cikk elején közölt adat, mely szerint a telepített alkalmazások, mintegy egyötöde, tekinthető csak ténylegesen, folyamatosan használtnak. A gazdák applikációkhoz való viszonya napjainkban nem tekinthető még 100%-ban pozitívnak. Sokak idegenkedtek a mobilalkalmazásoktól, feleslegesnek vagy bonyolultnak érzik használatukat. Pedig a jól kiválasztott alkalmazások – az adott gazdaság méretének függvényben – több tíz- vagy több százezer forintot is képesek „termelni” költségcsökkentés és eredménynövekedés formájában.

Az alkalmazások kiválasztása előtt a legfontosabb feladat annak a meghatározása, hogy milyen célra keresünk applikációt és milyen elvárásaink vannak. A növénytermesztés területén éppen úgy megtalálhatóak a nagyobb léptékű, átfogó jellegű „app”-ok, mint a néhány növényre fókuszáló társaik. Korántsem igaz minden esetben, hogy a fizetős alkalmazások sokkal többet tudnak az ingyenes verzióknál. Főként azért, mert az utóbbiak mögött sok esetben a gazdálkodók legnagyobb „beszállítói” állnak – akiknek elemi érdeke az elégedett a felhasználó, hiszen az hozza az üzletet. Ha sikerült kiválasztani a megfelelő alkalmazást vagy alkalmazásokat, még van egy fontos feladat. Mégpedig az, hogy meg kell találni azt a megbízható forrást, ahonnan az applikáció letölthető. Kétes forrásokat használva nem szívesen látott „vendégek” is érkezhetnek a mobil eszközünkre…

Czékus Mihály