fbpx

Esettanulmány: egy gabonatároló-berendezés átalakítása

Írta: - 2017 szeptember 27.

Az utóbbi harminc évben fontos technológiai újításokat hajtottunk végre, amelyek folyamatos növekedést eredményeztek a gépek teljesítményében párhuzamosan azok méret- és fogyasztás csökkentésével. Ebben a cikkben bemutatunk egy esettanulmányt, amely biztosan minden gabonatároló-tulajdonosnak hasznos lehet, akik a 80-as évek előtt építették gabonatárolójukat. Ezúttal egy romániai gabonatároló-telep átalakításáról van szó.

A berendezés 28 vasbeton cellából áll, mindegyik átmérője 7,5 m, és magasságuk 35 m, az össz-tárolókapacitás 28.000 m3. Ami fontossá és érdekessé teszi a berendezést, az a vasút és két magánét közelsége a vasúti szállítóeszközök be- és kitárolási lehetőségével. A berendezés tulajdonosa megbízott bennünket az átalakítással a gépek kapacitásnövelése érdekében és a berendezés logisztikai szempontból való újratervezésével.

A berendezést úgy modernizálták, hogy a fogadógaratokat és a szárítótornyon kívül található tisztítót egy zárt helyre tették át; ez lehetővé tette a kamionmozgás optimalizálását, ezzel kikerülve az összeütközéseket és a sofőrök manőverezési hibáit.

Két külön fogadóvonal létesült a száraz és a szárítandó termény fogadására, amely lehetővé tette az árufogadás megduplázását és a terményszennyeződés elkerülését.

Két külön fogadógarat van a száraz vagy nedves termény fogadására, és két, egymástól független tisztítóvonal, illetve beépítettek egy szárítótornyot, amelynek teljesítménye

1500 t/nap egy másik torony hozzáépítésével, amely megduplázná a szárítókapacitást.

Minden be- és kitárológépet modern, 200 t/h teljesítményű, búzateljesítmény-alapú gépre cseréltek ki, a vasútvonalat javították egy gravitációval történő fogadógarat és egy betárolóvonal megvalósításával.

A berendezést már úgy alakították ki, hogy további bővítések is végezhetőek rajta az üzem igényeinek megfelelően a tároló- és szárítókapacitás megemelésével, a bővítési lehetőséget a villamos energia-, gáz- és vízelosztóvonal, valamint a tűzvédelmi rendszer gondos megtervezése teszi lehetővé. Ugyanazt az előírást adoptálták a tisztítótorony tervébe is, ahol tágas tereket terveztek nemcsak a második előtisztító-vonal beépítéséhez, amely majd a jövőben építendő szárítót fogja kiszolgálni, hanem további tisztítók vagy szójapirítógépekhez is. A jövőben hasznosíthatják a már létező gabonatároló raktárakat lisztek vagy gabonák tárolására, összekötve azokat a fő tárolóberendezéssel, ezen felül lehetőség lesz a raktárakat az élelmiszertermékek, mint olaj vagy félkész termékek gyártására hasznosítani.

Maria Chiara Borella marketing és kommunikációs igazgató