fbpx

Műtrágya Akadémia indul

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 25.

Új, a műtrágyák alapvető tulajdonságaira és kiválasztási szempontjaira koncentráló sorozatot indítunk azzal a céllal, hogy a gazdálkodók jobb, tudatosabb döntéseket hozhassanak a termékek kiválasztásakor. A jobb döntés alacsonyabb költségeket, ám jobb eredményességet hozhat, amely végül a pénzügyi adatokon is meglátszik majd.

Az elkövetkező hetekben új sorozattal igyekszünk segíteni a termelőket, amely a műtrágyák kiválasztásainak alapvető szempontjaira fókuszál. A most induló Műtrágya Akadémia célja, hogy ezeket a széles körben használt anyagokat jobban megismerjék és ennek segítségével tudatosabban dönthessenek a céljuknak és adottságaiknak megfelelő típus kiválasztásáról.

A műtrágyát manapság még mindig sokan a „szokásjog” alapján és nem a termék tulajdonságai vagy ára szerint választják ki. Valljuk be, a legtöbben onnan vásárolnak műtrágyát, ahonnan tavaly és tavaly előtt is, a választásban a személyes ismeretség, a megszokás, talán a márkanév a döntő.

Vannak azonban tudatosabb szempontok is, ha pedig ezeket követik, jobb eredményt érhetnek el, jobb felszívódást, hatékonyabb hasznosulást, több termést és mindenekelőtt kedvezőbb költségszerkezetet. A gazdasági év zárásával pedig mindez a pénzügyi eredményességben is meglátszik majd.

A Műtrágya Akadémia sorozatunkban ezekre a lényegi szempontokra igyekszünk rávilágítani. Célunk az informálás, a gazdálkodók segítése, de hasznos lehet a műtrágya-forgalmazók számára is. A sorozat szponzora a Keleti Agrár Kft., amely az orosz gyártmányú, kiváló minőségű és költséghatékony PhosAgro műtrágyák hazai forgalmazója, és ezzel egyre nagyobb szereplőnek számít a piacon. A Keleti Agrár Kft. missziója, hogy megváltoztassa a műtrágya kiválasztásának szempontjait, és a gazdákat hozzásegítse ahhoz, hogy a legjobb ár-érték arányú, a megművelt terület adottságaihoz legjobban igazodó terméket választhassák.

A Műtrágya Akadémia sorozatunk témái között olyan szempontokat igyekszünk tényszerűen, ugyanakkor közérthetően megvilágítani, mint például az oldhatóság, a hatóanyagtartalom, a szemcseméret. Kitérünk majd az egyedi keverésű, igény szerint előállított, úgynevezett bulk blending technológiával készített műtrágyák alkalmazásának előnyeire is.

Célunk, hogy a sorozatot végig követő gazdálkodók olyan alapvető ismeretekre tegyenek szert a műtrágyák kapcsán, amelynek révén jobb hozzáértéssel tudnak választani az egyes termékek, különböző kereskedők és beszerzési források között. Az sem árt, ha ezt követően a gazda egy-egy kérdéssel zavarba tudja hozni a kereskedőt is.

Hisszük, hogy a termékek ismerete a piacismerettel párosulva meghozza a gyümölcsét, és a termelők alacsonyabb fajlagos költségek mellett jobb eredményeket érnek el a növénytermesztésben. Ez aztán a pénzügyi eredményességre is kedvező hatással lehet majd.

Keleti Agrár Kft.