fbpx

Műtrágyaárak csökkentek, a közvetlen eladás növekedett

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 21.

Átlagosan 7,9%-kal csökkentek a műtrágyaárak, ezért a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele a volumennövekedés ellenére 6,1%-kal, 145 milliárd forintra mérséklődött 2020-ban – tudható meg az Agrárközgazdasági Intézet tematikus kiadványából.

2020-ban 1,9 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek a forgalmazók, a mennyiség 4,2%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

 

Műtrágya és mezőgazdaság
A műtrágyát közvetlen a mezőgazdasági termelőnek (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

A műtrágya-értékesítés volumene 7%-kal nőtt

A teljes műtrágyamennyiség 84%-át értékesítette közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a tíz legnagyobb műtrágya-forgalmazó az értékelt évben.

A mezőgazdasági termelők által 2020-ban vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 650 ezer tonna volt, 20 ezer tonnával (+3,1%) magasabb az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 6,6%-kal nőtt, míg a foszforé 3, a káliumé pedig 4,1%-kal kevesebb lett, mint a bázisidőszakban.

 

Műtrágya és mezőgazdaság
A hatóanyag tartalom alakulása éves bontásban (Fotó: AKI)

 

Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva a teljes műtrágya-értékesítés volumene 7%-kal nőtt 2020-ban. Az összetett műtrágyák forgalma 0,5, az egykomponensű nitrogéné 9%-kal emelkedett, míg a káliumé 14%-kal csökkent a 2015-2019-es évek átlagához mérten.

Legjelentősebben, közel négyszeresére, az egykomponensű foszforműtrágyák volumene nőtt a megelőző öt év átlagához képest.

 

Műtrágya és mezőgazdaság
Az agráriumot érzékenyen érinti – árindexek alakulása éves bontásban (Fotó: AKI)

 

A mezőgazdasági termelők az adott év teljes műtrágyamennyiség 40%-kát az első negyedévben veszik meg

A műtrágya iránti kereslet első két negyedév közötti megoszlása 2020-ban a korábbi évhez képest megváltozott: a termelők 2020-ban a teljes műtrágyamennyiség 40%-kát az első negyedévben vásárolták meg; 15%-át a második negyedévben. Ez a két érték 2019-ben 36 és 19% volt, vagyis a tárgyév első negyedéves forgalma erősödött a második negyedév ellenében. A harmadik negyedévre esett a beszerzések 25%-a, a negyedik negyedévre a 20%-a, ez a megelőző évhez képest érdemben nem.

 

Forrás: AKI

Összeállította: Barna Ferenc