fbpx

Patkányirtás görénnyel és kutyákkal – és azonnali eredménnyel

Írta: Kohout Zoltán - 2020 január 31.

Ha a gazdaságban elszaporodtak a patkányok, akkor – tekintettel a méreghasználatra és az elhullott rágcsálók jelentette fertőzésveszélyre – nagy és szakszerű eljárást igénylő probléma a mentesítés. Radócz Tamás a saját birtokán próbálta meg, és tapasztalta sikeresnek azt az eljárást, amellyel a lehető legtisztább megoldást nyújtja a házát, gazdaságát védő tulajdonosoknak.

 

 

Saját kárán tanulva dolgozta ki a megoldást

Saját káromon kezdtem el ezt a tevékenységet. Korábban nálam is megjelentek a patkányok, de már az első vadászgörényem vásárlása után megszűnt a rágcsálótanya. Eleinte a környékről, de aztán egykettőre az egész országból jöttek az igénylők, így már mindenütt végzem ezt a szolgáltatást – idézi a kezdeteket a fiatalember, aki immár csaknem 7 éve foglalkozik vegyszermentes patkányirtással. Noha közismerten több módszer is létezik erre a problémára, manapság – szerencsére – egyre többekben van igény arra, hogy a beavatkozás ne csak garantált, de vegyszermentes legyen, és lehetőleg megelőzze fertőzések, mérgezések kialakulását. – A célom ezért az volt – folytatja a szakember –, hogy a természet adta állatokkal vegyem fel a patkányok elleni harcot. Ehhez keresztezett vadászgörényeket és munkahasznú terriereket használok. Ők ma már nem is „munkatársak”, hanem családtagnak számítanak.

 

Természetes eljárás

Tamás eljárásának lényege az, hogy a helyszínre érkezve elsőnek a kutyák vizsgálják át a területe – ami lehet gazdaság vagy gazdasági objektum, telephely, vagy akár családi kertes otthon –, és ahol patkányt észlelnek, ott megállnak, és ugatással jelzik a gazdának. Ezután a konkrét járatokba beengedi a görényeket, a járatban a görény felkutatja a patkányokat, és amint egy fészekhez ér, azonnal munkába kezd. – Elegendő, ha csak egy rágcsálót fog meg, az ő vészhangjára a többi menekülni kezd, így a kint várakozó kutyák karmaiba futnak – mondja a szakember, aki szerint a területnagyságtól és a fertőzöttségtől függ, mekkora a teríték, de egy családi háznál akár 30, egy állattartó telepen akár 100 is elő fordulhat.

 

Méregmentes, környezetkímélő

Radócz Tamás eljárásának – a nagyfokú hatékonyság mellett – a másik igen fontos eleme, hogy nincs humán- vagy állategészségügyi kockázat. A levadászott állat nem kerülhet haszonállat, ragadozó madár vagy más, a környéken megjelenő kóbor állat (kutya, róka) étrendjébe. Emellett, mivel nincs méreghasználat, az eljárás a legkisebb mértékben sem mérgezi a környezetet! – Ezért maradtam ennél a módszernél: nincs kockázat, nem kell félni attól, hogy az otthon tartott haszonállat vagy még rosszabb esetben valamelyik családtagunk véletlenül érintkezésbe kerül a kitett mérgekkel… Ez az irtási eljárás nem tesz semmiféle kárt.

 

Szemmel látható az eredmény

A gazdáknak, családoknak persze az is fontos, megfizethető-e egy ilyen szolgáltatás. – Az ár persze függ attól, állattartó-telephely vagy családi ház. De rugalmasan kezelem az árakat, ezért általában pozitívan „csalódnak”, amikor a szükséges tájékoztatások után közlöm velük a díjat. Egyébként azért is, mert sokkal többet költenének mérgekre, amit sokszor egyébként sem tartanak olyan hatékonynak. Nyilván ez az oka annak is, hogy az utóbbi években egyre nagyobb a kereslet, rájönnek a gazdák, hogy hatásosabb ez a megoldást. Egyébként az is számít, hogy amiért fizetnek, az pár órán belül szemmel láthatóan terítéken van.