fbpx

Nagy István: Újabb 30 milliárdra pályázhatnak a kertészetek

Írta: - 2020 május 28.

Nagyszabású pályázati csomag indul a nyáron. A kertészek 30 milliárdot kaphatnak belőle.

A mai Portfólió konferencia központi témája az volt, hogy nyer-e vagy veszít a magyar agrárium a vírusválságon. Nagy István felvezető előadásában elmondta, hogy az Agrárminisztérium eddig is minden eszközzel segítette az agrárvállalkozásokat a válság idején, és ezután is egy sor intézkedésre számíthatnak.

A járvány pozitív hozadéka, hogy a társadalom figyelme az agráriumra irányult, mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy stratégiai ágazat, amit támogatni kell. Magyarország 25 millió ember táplálására lenne képes, ennek is köszönhető, hogy a szektor a pánikvásárlások idején is állta a sarat, bár volt olyan nap, amikor háromszor annyit vásároltak az emberek, mint karácsonykor. A Covid-19 kapcsán felerősödött a biztonságos élelmiszer-ellátás iránti igény, tudatosabbak lettek a fogyasztók is, aminek hosszabb távon pozitív hozadéka van a miniszter szerint, hiszen magyar termékek vásárlásával a magyar gazdaságot segítjük.

„Kértük a kiskereskedelmet, hogy beszerzéseikben a hazai árut részesítsék előnyben. Kezdetben voltak irreálisan magas fogyasztói árak is, ám ezek ellen szigorúan felléptünk, és azóta is folyamatosan monitorozzuk a piacot” – mondta Nagy István. A konferencia többi részében az is kiderült, hogy ma már a dömpingárak ellen kell nyomást kifejtenie a szaktárcának, hiszen a válság hatására megnőtt az eladatlan áru mennyisége a piacon.

Nagy István felsorolta, hogy eddig milyen lépéseket tettek a válság enyhítésére:

  • hiteltörlesztési moratóriumot hirdettek az élő szerződésekre a vállalkozások és a magánszemélyek részére december 31-ig;
  • kitolták a társasági és iparűzési adó megfizetésének határidejét;
  • lehetővé tették, hogy a munkaidő és a bérezés egyeztetés tárgyává váljon a munkadó és munkavállaló között;
  • 110 ezer ember bértámogatására adtak be eddig igényt a kormányzatnak, így rövidített foglalkoztatásban megtartható maradt a munkaerő;
  • az árufuvarozásra és idénymunkára speciális karanténszabályokat alkottak;
  • az alkalmi és idénymunka időtartama egyszerűsített foglalkoztatás keretében éves szinten 120 napról 180 napra nőtt, havi szinten 15 napról 20-ra;
  • a szabadfelhasználású Agrár Széchenyi hitel maximuma 200 millió forintra emelkedett;

Nagy István kiemelte, hogy hamarosan elindul egy 25 milliárd forintos válságkezelő program, amiből 24 milliárd vissza nem térítendő támogatásként érkezik az ágazatba. A program három ütemben nyílik június végétől, az első kifizetések augusztusban várhatóak. Ezen felül még a nyáron pályázatokat hirdetnek a Vidékfejlesztési Programon belül az állattenyésztés és a kertészet beruházási céljaira, 80 milliárd forintos forrással és megemelt igényelhető összeggel. Az anyagi keretek előteremtését – a 7 éves pénzügyi ciklus végén – nagyban segítette a forint-euró árfolyam gyengülése – ismerte el Nagy István.

„50 milliárdra pályázhatnak a szarvasmarha-, sertés- és baromfitartók, 30 milliárdra pedig a kertészetek. Támogatható az építés, a korszerűsítés, a kapacitásbővítés, a gépek és eszközök beszerzése, valamint a tárolás, hűtés és a csomagolás megvalósítása. Mindkét ágazat számára 500 millió forintól 2 milliárdra emelkedik az elnyerhető támogatás összege. A cél, hogy a pályázók megvalósítsák azokat a stratégiai beruházásokat, amelyek tartósan biztosítják a versenyelőnyünket a nemzetközi piacon” – fogalmazott a miniszter.

A járvány ugyanis megmutatta, mennyire függünk a külpiacoktól. Ha nem tudunk feldolgozni és tárolni, akkor az értékesítéssel lehet gondunk, ha nem tudunk alapanyagot gyártani, akkor pedig a termelés többi fázisában lesznek ellátási gondjaink. Példaként a malac-előállítást hozta fel a tárcavezető. Az, hogy a magyar sertéshústermelés ennyire függ az importmalacoktól nagy kockázati tényező, ha viszont egy versenyképes kocatelepet akarunk létrehozni az ellátás biztosítására, akkor annak megépítése ma 5 milliárd forintba kerül. A kertészetek számára pedig kiemelte: az üvegházak létesítésének engedélyezési rendszerét is átalakították, hogy könnyebb legyen a tervek megvalósítása.