Nagy lehetőség rejlik a GMO-mentességben

A GMO-mentes politikánk eredményeként soha, egyetlen génmódosított növény sem került köztermesztésbe hazánkban, mondta Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztériumban megtartott GMO-tematikus napon.

Magyarország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik a korszerű mezőgazdasági termelés kialakításához, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállításához. A magyar mezőgazdaság versenyképességének fokozása érdekében a GMO-mentesség óriási lehetőséget jelent.

A hazai GMO-mentes stratégia nem változik, és Magyarország továbbra is kiáll az Alaptörvényben meghatározott célért, a magyar mezőgazdaság GMO-mentességéért, hangsúlyozta Nagy István. A tematikus nap fő témája a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos európai uniós és hazai szabályozás volt.

Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár moderálásával négy témakör került napirendre, olvasható az AM Sajtóiroda hírében. Ezek az elsősorban már a gén- vagy genomszerkesztéssel előállított szervezetek konkrét környezeti és egészségügyi kockázatai, azok lehetséges gazdasági és társadalmi hatásai, valamint kimutatásuk és nyomon követésük lehetőségei voltak.

A tematikus napon több mint 50 szakértő képviselte a hazai, géntechnológiai tevékenységeket végző kutatóintézeteket, vállalkozásokat, egyetemeket, növénynemesítőket, valamint az engedélyező és ellenőrző hatóságokat. A vitában részt vettek többek között környezet- és természetvédő civil szervezetek, méhészeti szakemberek, valamint az élelmiszer-és takarmányiparban dolgozó szakértők is.

Tartalom közti banner a cikk végére
no