fbpx

Nagy lendület, nagy félelmek: ilyen a hazai agrárium

Írta: Kohout Zoltán - 2019 február 07.

Optimisták a hazai agrárvállalkozások – tolmácsolta a gazdaságok 2019-re vonatkozó attitűdjét a legnagyobb magyar bank vezetője. Az ágazat előtt ugyanakkor egy sor komoly kihívás áll.

hazai agrárium

20 év után ismét

Tavaly a hazai agrárteljesítmény növekedése bő 20 év után először meghaladta a világ élelmiszertermelésének növekedési ütemét. A mezőgazdasági kibocsátás az elmúlt években folyamatosan nőtt, az évenkénti átlagos bővülés mértéke 2010 évi bázison változatlan áron 1,6%-os volt. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bank minapi gáláján kiemelte, a magyar agrárvállalkozások pozitívan néznek a 2019-es és 2020-as évek felé a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az OTP Bank Agrárkonjuktúra indexe alapján. Az OTP-vezető szerint nagy erő rejlik a magyar mezőgazdaságban, de a működést tekintve törekedni kell az optimális hatékonyság elérésére.

hazai agrárium

Kihívások, válaszok

A rendezvényen ugyanakkor az is elhangzott, hogy komoly kihívást jelentenek a klímaváltozás okozta károk és a környezeti egyensúly fenntartása, az agrárium technikai-technológiai korszerűsítése, illetve a generációváltás. Ez utóbbi kapcsán az OTP elnök-vezérigazgatója megemlítette, hogy az OTP Csoport létrehozta OTP Zöld Alapot az ágazatban tapasztalható generációváltás kezelésének elősegítésére.

 (forrás: MTI)