fbpx

Középontban az élelmiszerbiztonság és a fenntarthatóság Berlinből tudósítjuk Olvasóinkat

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 14.

Berlin immáron 77. agrár-összejövetele újabb rekordokkal állt az érdeklődők rendelkezésére, amelyek sorában a negyedik miniszteri fórumra ezúttal 75 ország szaktárcájának frontembere érkezett a német fővárosba.

Természetesen Dr. Fazekas Sándor is közöttük képviselte hazánkat, akit nagy szimpátiával üdvözölhetett az újságírók csapata szerénységének avagy korrektségének köszönhetően.

Ugyanis nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy a rangos eseményen ez idáig még nem vett részt magyar miniszter úgymond „fapados”légi járaton.

 

A tíznapos szakmai megmérettetésen 1624 kiállító (mintegy egyharmada külföldi) vett részt 59 országból csaknem tizenkét hektárnyi területen.

S ami a tájékoztatást illeti: több mint ötezer újságíró 75 országba vitte el a nagy találkozó hírét a megakiállítást illetően.

A hagyományos K-Ny Agrárfórum új köntösben, immáron ötödször népszerűsítette az agrárium időszerű kérdéseit a biztonságos élelmiszerellátás jegyében.

Konkrétan az agrárminiszterek konferenciájáról szólt a fáma, ahol többek között ez évben 75 agrárminiszter (tavaly ötvenen voltak) mondhatta el véleményét az agrárgazdaság helyzetéről.

Magyarországnak ez a 40. bemutatkozási lehetősége volt, de ezúttal nem a már megszokott 10/2-es pavilonban, ugyanis ott minden helyet az idei díszvendég Románia töltött meg széles kínálatával, „Íme a Kárpátok kertje” szlogenjükkel.

Így kivételesen a 8/2-es Halle-ban mutatkoznak be kiállítóként az alábbi magyar cégek az AMC által támogatott közösségi standon: Alföldi Garabonciás Kft., Birkás Pálinka Kft., Borsa Hungary Kft., Egri Korona Borház Kft., Hazai Hús Zrt., Herbatea Manufaktúra Kft., Hortobágyi Halgazdaság Zrt., Kürcsi Kft., Mabarcell Kft., Magyar Gomba Kertész Kft., Magyar Turizmus Zrt., Merian Foods Kft., Multifolium Kft., Pannon Tokaj Kft., Univer Product Zrt. és Vám-Sa Bt.

 

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy nekünk Németország az első számú piac élelmiszer exportőr mivoltukban, ezért indokolt volna a jóval nagyobb arányú képviseletünk.

Egyáltalán azért, hogy felmérhessék az érintettek a versenytársakat, mivel óriásit fejlődtek azok az országok, amelyek korábban nem jelentettek konkurenciát hazánknak az élelmiszerpiacon.

Köztük olyanok is, amelyek még jelenleg is jelentős importőrök ebben a tekintetben.

Ezek sorában mindenekelőtt Oroszország vagy Ukrajna, lenyűgöző mennyiségi, és most már minőségi jelenlétével.

Velük szemben ugyan pozitív a mérlegünk, ám tudomásul kell vennünk, hogy az említett országokban igencsak dinamikus fejlődés szemtanúi lehettünk az utóbbi évek során.

Azért azt kijelenthetjük, hogy nem vagyunk lemaradva Európától az export terén, ugyanakkor indokolt volna termelésünk növelése, hogy komoly tényezők maradjunk ebben a szegmensben.

Az idei találkozó egyik súlypontja ismét a biotermékek bemutatása volt, amely téren tulajdonképpen jól állunk, hiszen nem tudunk annyit előállítani, amennyit ne lennénk képesek eladni.

Elsősorban Németország a fő felvevőpiacunk külföldön, ezért jövőnk egyik fontos irányának érdemes tekinteni a biopiacot.

 

A berlini IGW hosszú időre feltölti ötletekkel az odalátogatókat

Szembesülhetünk a mezőgazdaság erőteljes fejlődésével az ipar és a szolgáltatási szektoréhoz hasonlóan, amelyre ugyanígy hatnak a technológiai vívmányok, miként ki van téve a globalizáció hatásainak is.

Csak rajtunk múlik, hogy a veszélyt vagy az esélyt vesszük észre!

Németországban különösen erős ágazatnak számít a mezőgazdaság, mivel bő négy millióan dolgoznak náluk az agráriumban.

A Német Parasztszövetség adatai szerint mintegy tíz százalékuk él – az aktív keresőkhöz viszonyítva – a mezőgazdaságból.

Kuriózumnak számított a világ minden táján egyre kedveltebb wellness programok népszerűsítése, amely tulajdonképpen szervesen kapcsolódik életünkhöz a jó közérzet érdekében.

Ennél viszont szakmaibbnak volt tekinthető a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó kiállítás és kongresszus. Egyébként a több mint 300 kísérőrendezvény fókuszában gyakran állt az új uniós tagországok versenyképességének helyzete, s egyáltalán a bővítés utáni kontinens agrárgazdasága.

Mondhatni, az egész kiállítás már az Európai Unióhoz igazodva szerveződik sikeressé a fenntartható mezőgazdaság és az innováció jegyében.

 

Dr. Szalay Attila