fbpx

Rendőrökkel szállt rá a bodzásokra a Nébih

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 24.

… és nem véletlenül: a bodza-szegmens tavaly is kedvelt célpontja volt a szélhámosoknak. Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nébih és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a térségi bodzafelvásárlókra és -feldolgozókra.

Bodza

 

Vizsgálódtak, és folytatják

Az ellenőrzések során a működéshez szükséges papírokat és a telephelyeket is vizsgálták a szakemberek. Vizsgálták a nyomonkövethetőséget, a felvásárolt termékek jelölését, a hozzájuk tartozó számlákat, szállítóleveleket, felvásárlási jegyeket és más dokumentációkat. Kiemelt figyelmet fordítottak a permetezési napló meglétére, annak tartalmi megfelelőségére (pl. az adott kultúrában engedélyezett-e a felhasznált növényvédő szer, dózis stb.) is. Mindez azért fontos, mert a termelőknek, felvásárlóknak, feldolgozóknak a tevékenység minden szakaszában biztosítaniuk kell az élelmiszerek, az élelmiszerbe bekerülő vagy vélhetően bekerülő egyéb anyagok útjának ellenőrizhetőségét. Ezen túlmenően a forgalomba hozott élelmiszereket el kell látni olyan címkékkel vagy azonosító eszközökkel, amelyek az előírt dokumentáción és információkon keresztül lehetővé teszik a termékek nyomonkövetését. Az értékesítési célra szánt növény, növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédőszeres kezelésekről pedig folyamatosan nyilvántartást kell vezetni!

A Nébih közlése szerint a hatósági ellenőrzések a jövőben is folytatódnak.

 

Rárepültek a nepperek

A bodzaágazat nem először szerepel a hírekben a maga sajátos anomáliáival. Pont egy éve arról kellett írnunk, hogy virágzik a lopkodás, a számla nélküli feketekereskedelem, az ellenőrizetlenség, az irreálisan magas árak ebben a szegmensben. Ráadásul 2020-ban irreálisan magas árakat generált a közép-európai rossz termés – így aztán a jövedelmező réspiacra rárepültek a szélhámosok is. Vagyis a tolvajok és a nepperek, a számla nélkül, feketén üzletelő, szakértelem és valós szakmai háttér nélkül működő kereskedők.