fbpx

Naperőmű és új csomagológép: bő félmilliárdos fejlesztés a Gallicoopnál (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 július 03.

282 milliós támogatással 582 milliós energetikai fejlesztést és gépbeszerzést valósít meg a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A támogatási szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Erdélyi István elnök-vezérigazgató írták alá Szarvason.

 

Fotó: a szerző

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás sajtótájékoztatóján elmondta: „a koronavírus-világjárvánnyal szembeni egészségügyi védekezés első szakaszát megnyertük, most a gazdasági védekezés időszaka következik. Ebben nagyon fontos szerepe van azoknak a vállalatoknak, amik ebben a nehéz időszakban is munkahelyek megőrzésére, új beruházások indítására törekednek, és ezzel az exportorientált magyar gazdaság fejődését segítik elő. Magyarországon 806 vállalat összesen 377 milliárd forint értékű beruházás indít a következő hónapokban, ehhez az állam 169 milliárd forintnyi támogatást biztosít.

 

Cél: a versenyképesség növelése

A 282 millió forintos támogatással a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. mintegy 582 millió forintos energetikai fejlesztést hajt végre, és új, modern függőleges csomagológépet szerez be. Erdélyi István, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: „a folyamatosan fejlődő vállalatunk célja, hogy hosszú távon és fenntartható módon állítson elő egészséges magyar élelmiszereket. Ennek egyik sarokköve a gyártáshoz szükséges energia, amelynek emelkedő ára napjainkban a termékek önköltségének egyre nagyobb hányadát teszi ki. Ahhoz, hogy a Gallicoop Zrt. versenyképességét növeljük a külföldi versenytársainkkal szemben és a változó piaci körülmények miatti kiszolgáltatottságunkat csökkentsük, az energiaellátásunkat is meg kell változtatnunk. Ezért fordultunk megújuló energiaforrás felé.”

 

Energiát termelnek

A hamarosan elinduló fejlesztés keretében 1.200 kWp teljesítményű napelemes kiserőművet építenek a gyár tetőfelületeire, melyeken összesen 4 ezer polikristályos napelem gyűjti össze a napenergiát. Ezzel évente 1.320.000 kWh energiát termelnek. „A beruházás eredményeképpen a gyártáshoz felhasznált villamosenergia-felhasználásunk nagymértékben csökken, mely a termékek önköltségére kedvező hatást gyakorol. A csökkenő önköltségek versenyelőnyt jelentenek az egyre élesedő világpiaci versenyben”, mondta Erdélyi István.

 

Kapacitásbővítés gépbeszerzéssel

Fotó: a szerző

 

A  pályázat révén gépbeszerzésre és a hozzá kapcsolódó épület átalakítására is lehetősége lesz a vállalatnak. Az új függőleges csomagológépen panírozott termékeket fognak csomagolni, ez jelentős kapacitásbővítést jelent a gyártásban. A több mint 30 éves múltra visszatekintő Gallicoop Zrt. a hazai piac legnagyobb zárt rend szerű pulykahús-termelő integrációjával rendelkező vállalata, a törzsállat tartástól, a tojáskeltetés, előnevelés, hizlalás, takarmányozás, vágás, feldolgozás valamennyi folyamatát ellenőrzi. A teljes integrációban több mint 2 ezer munkavállalónak biztosítanak megélhetést. ­- „Az elmúlt évben 39 ezer tonna pulykát vágtunk, 30 ezer tonna húst állítottunk elő, melyből 8 ezer tonna panírozott terméket és ugyanennyi húskészítményt gyártottunk.  A vállalat árbevétele elérte a 35,9 milliárd forintot, az eredménye pedig az 1,9 milliárd Ft-ot. Az exportértékesítés 13 milliárd Ft volt. A cég termékei a belföldi értékesítés mellett Európa szinte minden részébe eljutottak, a környező országokon kívül Japánba és Hongkongba is” – ismertette Erdélyi István.