fbpx

Napraforgó- és szójatermesztők figyelmébe

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 28.

2020-ban a Sumi Agro Hungary portfoliója ismét bővül egy hazánkban sikeres és megkerülhetetlennek tűnő hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerrel, a RAPTOR Optival. A termék a már bizonyított imazamox-hatóanyagot tartalmazza; amelyet egy nagyon széles, keresztspektrumú vegyületként ismert meg a világ.

Hatása és ezzel az eredményessége nagyban függ a dózistól, az adott növény morfológiájától- és fenológiai állapotától; nem utolsó sorban annak viasz-, gyanta- és terpén képzésétől. A hazánkban engedélyezett eljárások – szántóföldi művelési ág, földi kezelés, az engedélyezett kultúrák vonatkozásában kizárólag állománykezelés – sok dózis növelést nem tesznek lehetővé; de ebben a tartományban is – jól időzítve – kimondottan sok gyomnövény érzékeny erre a hatóanyagra. Az Amerikai Egyesült Államokban például az egyszikű, évelő gyékény (Typha sp.) ellen azok levelére és a vízfelszínre kijuttatva – egy jelentősen megnövelt dózisában – engedélyezett és eredményes megoldás.

Ez a lehetőség hazánkban nem engedélyezett, de jól demonstrálja a hatóanyag teljesítményét, és a dózis korrelációt. A növényi morfológia, mint fajra jellemző biológiai adottság, örökletes. Ezek néha kedvezőtlen expressziók a növénytermesztő ember számára. Például a sallangos, csökött levelű – netán még erősen viaszos bevonatú – növények között sok a túlélő a standard permetezéstechnikai eljárások alkalmazása során. Így pl. több kutyatej (Euphorbia sp.) faj képes a túlélésre, de szerencsére hazánk szántóföldjein ezen fajok – még – nem okoznak gazdasági kárt. Némely esetben pedig pont ezeket a fizikai védelmi rendszereket állítjuk szolgálatba a kultúrnövények védelme érdekében. Így van pl. lehetőség erősen viaszos (Pisum sativum), vagy erősen – netán több szintben – szőrözött levélfelületű (Glycine max) kultúrnövények eredményes és sérülésmentes kezelésére; abban az esetben, ha a védelmi rendszere a védendő növénynek ép és már kifejlett. Magyarországon ellenben a gyakorló növénytermesztő számára talán mégis a legfontosabb faktor – a kívánt siker elérése érdekében – az imént említettek közül; az ideális időzítés, azaz a fenológiai állapot. Ez kulcskérdés a RAPTOR Opti felhasználását illetően; ugyanis hatásmechanizmusa alapján a kijuttatást követően a növény szállítórendszerébe kell, hogy kerüljön, és ezzel az áramlással az aktív osztódó szövetek zónájába kell hogy jusson. Ezekben a végpontokban a növekedésgátlás enzimatikus úton leáll, ezzel eredményezve az érzékeny növény halálát. Ez a folyamat nem gyors és kevésbé látványos – sőt ennek sebessége és láthatósága szinte fajonként eltérő –, de kellően stabil és eredményes.

Fő szempont, hogy a permetezést mindig előzze meg:

– annak eldöntése, hogy adott táblán mi a prioritást élvező célnövény faja,- magról kelők esetében a regenerációt segítő alvórügyek, hónaljrügyek megindulása, illetve a gyökérváltás még ne következzen be,- a viaszos levélfelületű gyomnövények esetében a viaszréteg még nem; vagy fellazulva, sérült állapotában legyen a kezeléskor (belátható, hogy ezt a lehetőséget nem igazán tudjuk viaszos levelű kultúrnövényben kihasználni),- a sztómák nyitása és az intenzívebb respiráció végett egy frissítő zápor, vagy öntözés utáni kijuttatás szintén segíti a célok elérését a nem viaszos levelű kultúrnövényekben,- továbbá sokat tehetünk az elérhető legkedvezőbb végeredmény érdekében egy alapkezelés (PRE) kivitelezésével is (ez egyaránt segítség a denzitás mérséklésében és a kompakt, optimális kezeléskori fenológiai állapot kialakításában).

Mindezek figyelembe vételével ajánljuk az Ön számára a RAPTOR Opti termékünket: IMI-toleráns napraforgó hibridjei, szójafajtái és az engedélyezett egyéb pillangósok állománykezelésére. A RAPTOR Opti dózisa IMI napraforgóban – IMI HO-ban is – 1-1,2 l/ha, az engedélyezett pillangósokban 1 l/ha.

Engedélyokirat és további információk a www.sumiagro.hu weboldalon.

Szabó Roland
szakmai- és termékmanager
Sumi Agro Hungary Kft.