fbpx

Az idei az építés éve a hazai agráriumban

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 21.

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen, mondta Nagy István agrárminiszter a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jó példa arra, miként lehet a hagyományokat megőrizve a 21. századba lépni. A gazdaság és a város együttműködése kiváló, mások számára is követendő példa, fogalmazott az agrárminiszter.

agrárium

Az idei az építés esztendeje a magyar mezőgazdaságban: 620 milliárd forint megítélt beruházási támogatás szolgálja az ágazat fejlődését. A kormány fenn kívánja tartani a beruházási kedvet, ezt szolgálja a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre meghirdetett új 50 milliárd forintos keret, amit a borászat számára rendelkezésre álló 10 milliárd forintos forrás egészít ki. A mezőgazdasági üzemek energetikai fejlesztésére 35 milliárd forint pályázati támogatás érhető el. A kormány ezek mellett új kamattámogatott hitelprogramot is elindítani kíván.

Az öntözött területek nagyságának növelése rendkívül fontos. Ennek érdekében az Agrárminisztérium keretében hamarosan létrejön a Nemzeti Öntözési Központ, amivel szétválik a Belügyminisztériumnál maradó vízügyi mérnöki munka és a közvetlen öntözési tevékenység.

A kormány egy évtizeden keresztül évente 17 milliárd forintot fordít öntözésfejlesztésre, egyszerűbbé és olcsóbbá kívánják tenni a gazdák vízhez jutását. A fejlesztések közül az agrárminiszter kiemelte a nagy-kunsági öntözőcsatorna északi és déli ágát, valamint a békési duzzasztó korszerűsítését.

Nagy István az idei év fontos feladatának nevezte az osztatlan közös birtoktestek ügyének rendezését is, ami 4,6 millió embert és 2,5 millió hektár területet érint. Első lépésként meg szeretnék határozni azt a minimális birtokméretet, amit már örökléssel sem lehet tovább osztani. A társadalmi vitát követően dőlhet el, hogy ez 0,3, 0,5 vagy 1 hektár legyen, adta hírül az MTI.