fbpx

Bizonytalan kilátások az amerikai mezőgazdaságban

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 20.

A vendéglátóipar lezárásával az Egyesült Államok mezőgazdaságának minden területén komoly, a jelen körülmények között eladhatatlan készletekkel és bevételkieséssel küzdenek a gazdálkodók. Szeretnék, ha az állam kimentené az éttermeket, így nekik is megmaradna az esélyük, hogy eladják a terményüket.

Nagy bajban van az Egyesült Államokban a mezőgazdaság, ahol a tojástermelőktől a húsiparig eladhatatlan termékkészletekkel és bizonytalan kilátásokkal küszködnek a gazdák – írja átfogó cikkében a CNN.

Egy gazdának van 24 ezer eladatlan tojása, egy disznótenyésztő korábban a nyári hónapokra napi ezer fogás kiszolgálásához szükséges darálthús előállítására rendezkedett be, és van olyan bortermelő, aki már lemondott éttermi ügyfélköréről, és megpróbálja maga eladni a termékét fillérekért.

 

Körbeért az ellátási lánc?

Általánosnak tekinthető probléma, hogy a mezőgazdaág működése alapjaiban függ az éttermektől, amelyek jelenleg a koronavírus járvány miatt zárva vannak, korlátozott ügyfélszámmal működhetnek, illetve látva az USA-ban egyre inkább felfutó fertőződési számokat, újabb kiesések várhatók.

Sok gazda ezért támogatja a tervezett 120 milliárd dolláros, az éttermek fenntartását célzó tervezett mentőcsomagot, mivel nekik is érdekük, hogy a legfontosabb közvetlen vevőik fennmaradjanak.

A CNN által felsorolt esetek között olyanok is vannak, akik lemondtak a szolgáltatóiparról, és maguk igyekeznek termékeiket közvetlenül a fogyasztónak értékesíteni. Ez a felhalmozott készletek miatt rövidtávon áldozatot jelent, lévén olcsón kell eladni.

Másrészt félő, hogy az eladási láncok átalakulása azt eredményezi, hogy az újranyitó éttermi ipar – bármikor is legyen az újranyitás – nem tud majd alapanyagokhoz jutni, mivel a mezőgazdaság közben már berendezkedett egy más jellegű eladási rendszerre.

Forrás:napi.hu