fbpx

Életre kel(t)ő védelem – napraforgóban

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 február 14.

Minden év januárja FMC-konferenciával indul, újra és újra testközelbe hozva a termelőknek a növényvédelmi innovációkat. Az idei konferencia „csupán” abban volt más, hogy a képernyő előtt ülve kaptuk meg ezeket az információkat. Az elhangzottakból ezúttal a napraforgó-termesztés növényvédelmi kérdéseit foglaljuk össze olvasóinknak.

 

Gyomirtási lehetőségek tárháza napraforgóban

A napraforgó-vetőmag kiválasztásakor már eldőlnek a gyomirtási feladataink is, később már csak a finomhangolásra van lehetőségünk.

A magról kelő egyszikű gyomnövények ellen preemergensen, azaz vetés után, kelés előtt érdemes védekezni a Successor® 600 gyomirtó szer 2 l/ha-os dózisával. A nagy széltippan, a kakaslábfű és a perjefélék elleni védekezés hatékonyságához 14 napon belül 20-25 mm bemosó csapadék szükséges.

Az Express™-toleráns napraforgóhibridek posztemergens gyomirtásakor az ExpressTM_50 SX® gyomirtó szer az engedélyezett megoldás, a napraforgó 2-6 leveles, a gyomok max. 4 leveles állapotában. Ha a kezelendő terület erősen fertőzött parlagfűvel, vagy a gyomkelés vontatott, osztott kijuttatás javasolt. Erősebb vadkender- vagy parlagfűfertőzés esetén az Evorelle® ExpressTM lehet jó megoldás. Átlagos vagy szárazabb időjárási körülmények között, valamint csak magról kelő kétszikűek esetén elegendő lehet egy posztemergens kezelés, csapadékos időjárás és mezei acat jelenlétében osztottan, két egyenlő részletben, 7–14 nap különbséggel kell a kezeléseket elvégezni.

 

FMC konferencia
Ezúttal online tartotta évindító konferenciáját az FMC-Agro

 

A virágok megtermékenyülésétől a sikeres termésig

A kén és a bór az olajos növények számára nélkülözhetetlen tápelem. A kén az aminosavak építőeleme, nélkülözhetetlen a fehérje-bioszintézisben. Hiányában a növények fejlődése lelassul, akár 30%-os termésveszteséget is okozva. A bór a hajtáscsúcs fejlődésében vesz részt, fontos szerepe van a virágok megtermékenyülésében, a magkötésben és a szénhidrát-anyagcserében. A kalciummal és magnéziummal jól ellátott talajokon a napraforgó-termesztésben is javasolt a Komplex Kénesbór™, mely egy bórral, kénnel, molibdénnel és egyéb mikroelemekkel dúsított nitrogénműtrágya-oldat. Jellemzője a magas nitrogén- és kén-trioxid-tartalom, illetve a komplex forma, mely igen magas koncentrációban tartalmazza a bórt.

 

Növénykondicionálás és stresszkezelés a mezőgazdaságban

A tavalyi szezonban a fagykártól az aszályon át a hirtelen lezúdult csapadékig széles volt az időjárási anomáliák sora, ezért a növénykondicionálók fontos segítséget nyújthattak az abiotikus stresszfaktorokkal szembeni védekezésben. A szerves anyagokban gazdag RhizoMagicTM növény- és talajkondicionáló biostimulátor hatását a természetes algakivonat, valamint nitrogén-, foszfor-, kálium- és mikroelem-tartalma garantálja. Így a növények gyors fejlődésével egyidőben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot is. Napraforgóban történő alkalmazása preemergens gyomirtással egy menetben, 1,5-2 l/ha dózisban kijuttatva az egyöntetűbb kelés elősegítését is szolgálja, majd a korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére, valamint esetleges stressztünetek kiküszöbölésére ajánlott.

 

Már úton van a megoldás a betakarításhoz is

A deszikkálás fogalma ugyan nem, de célja biztosan változott az elmúlt közel 30 év alatt. Hajdanán, ha nem sikerült az alapgyomirtásunk, a betakaríthatóság érdekében kellett beavatkozni, ma sokkal inkább az egységes száradási folyamat biztosítása a cél.

Ehhez nyújt majd segítséget a napraforgó-termesztőknek az Aurora® 40 WG, melynek szükséghelyzeti engedélye a konferenciáig nem érkezett meg, de a közeljövőben várható. A kukorica és a cirok gyomirtási kérdéseit MezőHír társlapunk hasábjain mutatjuk be, a terjedelmi okból kimaradt kultúrákkal kapcsolatban pedig az FMC-Agro Hungary Kft. munkatársaitól, illetve a cég weboldalán (www.fmcagro.hu) tudnak olvasóink tájékozódni.

Sándor Ildikó