fbpx

A napraforgó okszerű kondicionálása

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 május 17.

A napraforgó vetését már nagyon sok helyen megkezdték az április eleji melegebb idő hatására. Ekkor egyes helyeken már a 20 fokot is elérte a napi hőmérséklet maximuma, és ez a meleg, száraz idő a vetés megkezdésére sarkallt sok gazdálkodót.

 

Mezőgazdaság, napraforgó
A speciális lombtrágyák és növénykondicionálók segítségével pótolhatjuk a szükséges tápelemeket napraforgó esetében is
(Fotó: Alphaplant)

 

Az elmúlt évek tendenciáját figyelve a napraforgó vetésterülete 550–600 ezer ha közé tehető, mely a magyarországi szántóterületek kb. 12–14%-át fedi le, így az egyik legfontosabb ipari növényünknek számít. Valamennyi talajtípuson termeszthető, azonban a talajvizsgálati eredményeinkre alapozva figyelnünk kell a tápanyag-utánpótlásra. Ugyanis érzékeny a magnézium-, kalciumhiányra, valamint a bór nagymértékben befolyásolja az olajtartalmat.

A makro- és mikroelemek pótlásának hatásos módja a lombtrágyázás. A speciális lombtrágyák és növénykondicionálók segítségével növényspecifikusan pótolhatjuk a szükséges tápelemeket.

Az Alphaplant napraforgó-technológiai csomagjában megtalálhatók mindazon tápelemek, melyekre a napraforgónak a fejlődés bizonyos szakaszaiban kifejezetten szüksége van. A HumicQuattro növénykondicionálónk természetes humuszásványból kivont huminsavat, valamint növényi aminosavat és kelatizált mikroelemeket tartalmaz. A huminsavak, aminosavak könnyen felszívódnak levélen keresztül, alkalmazásukkal csökkentjük a növény saját energiafelhasználását, mellyel így segítjük a gyorsabb fejlődési és érési folyamatokat, mindemellett a stresszhelyzeteket (aszály, jégverés, herbicid hatás) könnyebben átvészeli a növény.

Ezáltal egy biztonságosabb termelés, magasabb hozam érhető el. A HumicQuattro-t kiegészítve az Organit Bórral biztosíthatjuk a termesztés során szükséges bórigényt. A bór nagymértékben befolyásolja a generatív folyamatok működését, a virág képződését, a megtermékenyülés folyamatát. Hatással van az olajtartalomra, valamint a növények vízmérlegét, vízháztartását is javítja. A HumicQuattro és az Organit Bór együttes használatával növeljük a termésbiztonságot extrém körülmények között is, segítjük a növényt a magasabb hozam elérésében, emellett javul a kaszattermés olajtartalma, a termés minősége.

 

Hornich Ilona
növényorvos
Alphaplant