fbpx

Napraforgó-termesztési trükkök

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 18.

A foszfor és a kálium a növények anyagcseréjében az alapvető makroelemek közé tartozik. A növények anyagcsere-folyamataiban e két elem jelenléte nélkülözhetetlen.

Egyedi összetételben, amellett, hogy ez a két elem fontos tápanyag, fokozzák a növények anyagcsere-folyamatait, erősítik a sejtfalképződést és fokozzák a növények ellenálló képességét a betegségekkel szemben. A növényeink ellenálló képességét néhány szakmai trükkel növelheltjük a kórokozókkal szemben. A különböző kórokozó szervezetek (baktériumok, gombák) fertőzése a növényi sejtfalak, sejtmembránokkárosodását okozza, amely a növény kémiai és biokémiai válaszreakciói során eltérő tüneti megjelenésekben (száradás, lilás elszíneződés, foltosodás) nyilvánul meg. A növényi ellenanyagok (fitoalexinek) termelésének beindulásával a növényeink ellenállósága nő a gombabetegségekkel szemben.

A KáPé Bór [PK (20+20) +1% B+1% Zn] olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését), ezáltal erősíti ellenálló képességüket. A fitoalexinek olyan mikrobaelle nes anyagok, melyeket a növény a gomba- vagy baktériumfertőzésre adott válaszként termel, és segítségével a növény a behatoló mikrobák növekedését gátolva védi meg magát. A KáPé Bór serkenti ezeknek az anyagoknak a termelődését, és ha ezt követően alakul ki a gomba vagy baktérium okozta fertőzés, a növény már felkészülten alakítja válaszreakcióit, így ellenálóbbá válik ezekkel a fertőzésekkel szemben.

Napraforgó Phoma fertőzés száron

Cukorrépa sorzáródás előtt

Phomopsis fertőzés szójában

A KáPé Bór speciális káliumtartalma fokozza a növények betegségellenálló-képességét. Napraforgó, szója és a cukorrépa esetében a vetésforgó szűkülésével és a minimális talajművelés terjedésével egyre nagyobb figyelmet igényel a növények betegségtűrése. Az Alternariaspp. és Phomaspp. fertőzések elleni növényi ellenálló képesség kiépülésében játszik szerepet a KáPé Bór káliumtartalma. Kiszerelése: 20 literes kanna.

Napraforgóban az első gombaölő kezelésekkel kombinációban, 3 l/ha dózisban és a második gombaölő szeres permetezéskor, csillagbimbós állapotban használható a KáPé Bór. Hatására a sejtfalak megvastagodnak, a szár robusztussá válik, így a növény jobban ellenáll az erős szél okozta megdőlésnek. A száron lévő Alternaria és Phoma okozta betegségek gyakorisága csökken. A készítmény bórtartalma fokozza a terméskötődést és a virágok megtermékenyülését.

Szójában a KáPé Bórt először a kelés utáni gyomirtásokkal (egyszikűirtókkal) egymenetben, a szója 10 cm-es állapota körül juttatjuk ki, 3 l/ha-os dózisban. A következő permetezés a virágzás előtt történik, a terméskötődés és a virágok megtermékenyülésének fokozására. A KáPé Bór csökkentve a szár gombás fertőzéseit, szilárdítja a szója szárát, és így csökkenti a viharkárokat.

Cukorrépában a KáPé Bórt a cerkospórafertőzések és a bórhiány megelőzésére használhatjuk, úgy, hogy a növények sejtfalvastagodásával a gombák fertőzési lehetőségei csökkennek. Dózisa 3 l/ha a sorzáródás és az augusztus végi csapadékos időjárás beköszöntése előtt.

Takács Attila