fbpx

Ha nagy leszek, erdész leszek, fát ültetek…

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 25.

Egy erdész technikussal szemben komoly szakmai elvárások merülnek fel az erdők hármas (gazdasági, védelmi és közjóléti) funkciója miatt. A tanulók szükséges gyakorlati tapasztalatszerzése érdekében a Nemzeti Agrárkamara és a Pilisi Parkerdő Zrt. megállapodásban rögzítette együttműködését. Ennek értelmében az idei tanévtől a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium erdésztechnikus tanulói a parkerdő három erdészeténél vesznek részt gyakorlati oktatásban – tudtuk meg a társaság sajtóközleményéből.

 

erdész oktatás

 

A klímaváltozás és az erdők iránti folyamatosan növekedő rekreációs és turisztikai igények olyan összetett és folyamatosan változó szakmai elvárásokat támasztanak az erdőgazdálkodási ágazattal szemben, amelyeket csak megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült szakemberek képesek kielégíteni.

 

Fontos a jövő nemzedék ismereteinek bővítése, szemléletének formálása

A szakirányú középiskolások eddig a parkerdő erdőmérnökeitől tanulhattak, akik óraadóként működtek közre a képzésükben. Az idei tanévtől azonban az oktatás formája megváltozik, az elmélet mellett nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás. A fent említett együttműködés eredményeként a Pilisi Parkerdő akkreditált gyakorlati képzőhellyé vált.

Az erdésztechnikus tanulók a parkerdő három erdészeténél (Budakeszi, Visegrádi, Bajnai) gyakorlati oktatásban részesülnek.

 

Az erdészszakma szerteágazó ismeretanyagának átadása komoly feladatot jelent

Az elméletre épülő gyakorlati képzés magába foglalja:

  • az erdei élővilág alapos megismerését;
  • a fizikai munkával járó gépészeti oktatást;
  • a vadgazdálkodási feladatok elsajátítását.

 

erdész

 

A gyakorlati oktatás heti kettő alkalommal folyik a több évtizedes tapasztalattal rendelkező erdészek segítségével, mely során a jövő erdészei, erdőmérnökei a terepen ismerkedhetnek meg munkájukkal, a padok között elsajátított elméletet adaptálhatják a konkrét gyakorlathoz.

 

 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt., sajtóközlemény