Ne feledje, változott a parlagfű elleni védekezés szabálya!

Borítókép
Ne feledje, változott a parlagfű elleni védekezés szabálya!

Az Andreas Stihl Kft. évek óta harcol a parlagfű térnyerése ellen: így kívánják felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy a gyomnövény irtása nemcsak allergiás társainkkal szembeni figyelmességünk jele, hanem törvényi kötelezettségünk is. Fontos változás, hogy idén szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben.


képek(forrás): STIHL

Magyarországon minden ötödik ember érintett a pollenallergiában, amelynek leggyakoribb okozója a levegőbe kerülő nagyfokú parlagfű-koncentrátum. Az elmúlt napok változóan napos-esős időjárása csak kedvezett a növény szaporodásának, ráadásul a tavalyi évhez képest egy-két héttel korábban kezdődött a parlagfű kelése. Várhatóan a hivatalos parlagfűszezon a korábbi augusztusi időszak helyett már júliusban elindul, így már most meg kell tennie mindenkinek a megelőző lépéseket.

Az ingatlantulajdonosoknak eddig minden év július elsejéig kellett gondoskodniuk földjük parlagfű-mentesítéséről, az Országgyűlés azonban tavaly decemberben eltörölte ezt a határidőt. Az allergiát okozó veszélyes gyomnövény irtása így egész éves, folyamatos kötelezettséggé vált.

Sokan azt hiszik, azzal, hogy kitépnek egy-egy szál parlagfüvet, már megtették a maguk dolgát, és hátra dőlhetnek. Ez azonban nem így van, hívja fel a figyelmet Bakon Gábor, az Andreas Stihl Kft. ügyvezetője. Jogszabályban rögzített kötelezettségünknek teszünk eleget, amikor saját környezetünket megtisztítjuk a súlyosan allergizáló növénytől.

A gyom irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 17§ (4) bekezdése ugyanis egyértelműen rögzíti, és az idei évtől tovább szigorítja. Ennek értelmében a földhasználó köteles egész évben a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végig folyamatosan fenntartani. Amennyiben a helyszíni ellenőrzés során – függetlenül annak időpontjától – megállapítást nyer, hogy a földhasználó ennek nem tett eleget, a hatóság megindítja az eljárást, ami akár 5 millió forintos bírságot is magával vonhat.

Tartalom közti banner a cikk végére
no