fbpx

Rácsapta az ajtót a NÉBIH a vágóhídra

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 26.

Februárban ez már a negyedik vágóhíd, ahol súlyos hiányosságokat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a központi vágóhídellenőrzés-sorozat keretében. Az üzemben feltártak oly mértékben sértették az alapvető higiéniás szabályokat, hogy a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét, egyben 12 tonnát meghaladó mennyiségű, jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert vont ki a forgalomból.

 

Vágóhídi pillanatkép
Vágóhídi csendélet lepte meg az ellenőröket (Fotó: NÉBIH)

A felfedett hiányosságok:

  • Az udvaron a jelöletlen élelmiszerek mellett olyan jelölt tételeket tartottak itt, melyek címkéjük szerint 0-6°C közötti hőmérsékleten tárolandók.
  • A padozat, a mennyezet, az oldalfal, valamint a magaspálya az egység több helyiségében koszos, rozsdás volt, több helyen pergett a festés.
  • A higiénikus kézmosás feltételei (pl. kézmosószer, papírtörlő, szemetes) sem voltak mindenhol adottak. Volt olyan kézmosó, ahol még meleg víz sem volt. Akadt helyiség, ahol a kézmosók közül többet nem kötöttek be megfelelően, így a szennyvíz a padozatra folyt.
  • A béltisztításra használt helyiségben található munkaasztal lefolyójának bekötése szintén hiányos volt, a szennyezett víz a padlóra folyt.
  • Az eszközfertőtlenítők jelentős része nem működött, ugyanakkor az üzemelők között akadt, aminek a hőmérséklet kijelzője rossz volt.
  • A „pályára emelő” horgokat az egyik kommunális hulladéktároló kukán helyezték el.
  • A testhasító fűrész fertőtlenítésére használt berendezés belső felülete is rendkívül koszos volt.
  • Az egyik eszköz belső részében használt kesztyűt és két palack bélyegző tintát találtak (nem rendeltetésszerű helyen).

 

Az ellenőrzés során a NÉBIH fényképekkel és videóval dokumentálta a feltárt hiányosságokat

Az ügyben az eljárás és bírság megállapítása folyamatban van

A NÉBIH a súlyos élelmiszerhigiéniai és -biztonsági problémák miatt az ellenőrzéskor azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét. A helyszínen fellelt több mint 12 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszernek megtiltotta a forgalomba hozatalát és haladéktalanul elrendelte a forgalomból történő kivonását.

Mindezek, amellett, hogy jogszabályban előírt, alapvető élelmiszerbiztonsági követelmények, a jelenlegi járványhelyzetben különösen súlyos mulasztásnak számítanak.

A mezőgazdaság, állattenyésztés, ehhez kapcsolódó élelmiszeripar veszélyes terület – állapította meg a NÉBIH és korábban a NAV is. A februári vágóhíd-ellenőrzésekről szóló híreink:

 

Forrás: NÉBIH

Összeállította: Barna Ferenc