fbpx

Negyedszázada táplálunk és védünk Magyarországon is!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 április 16.

Az osztrák tulajdonú, 1994-ben alapított Kwizda idén ünnepli 25. évfordulóját, ez alkalomból Légrádi Zsolt ügyvezetővel, Dr. Czinege Erik marketing és beszerzési vezetővel és Barna Sándor kereskedelmi igazgatóval beszélgettem.

kwizda
Dr. Czinege Erik, Barna Sándor, Légrádi Zsolt

A cég története az 1853-as évekig nyúlik vissza, amikor Franz Johann Kwizda megalapította a kezdetben csak humán és állatgyógyszergyártással foglalkozó vállalatot. 1926-ban elindult az agrokémia üzletág is. 166 év elteltével a Kwizda csoport továbbra is családi vállalkozásként működik, és számos európai országban van leányvállalata. A hazai piacon immár 25 éve van jelen, komplett megoldásokat kínálva a hazai termelőknek – mutatta be a cég történetét Légrádi Zsolt. Hozzátette: „25 év nagy idő, s a cég legfőbb értéke a gyökerekből fakadóan a családias légkör és a közvetlenség, melyet az egész magyar szervezet is jól tükröz. Igazi csapatként dolgozunk együtt, megbecsüljük szakembereinket, és segítjük egymást, hiszen a csapatmunka a sikeresség záloga. Igyekszünk e szellemiséget partneri kapcsolatainkba is átvinni.”

A Kwizda 25 éve alatt milyen termékekkel segítette leginkább a hazai gazdálkodók munkáját?

Van néhány olyan termék a hazai piacon melyek összefonódtak a Kwizda nevével. Ilyen például Wuxal termékcsalád. Ez volt az első nagy hatékonyságú szuszpenziós lombtrágya, amit a nagyüzemekben is elkezdtek itthon használni. A másik ilyen vezértermékünk a Pannon Starter, mellyel a Kwizda egy új technológia elemet, a mikrogranulált starterezést honosította meg. A globális klímaváltozás, a csapadék szegény tavaszok hívták életre az Azospeed termékcsaládot, mellyel biztonságosan az időjárástól függetlenül tudjuk a növények nitrogén ellátását biztosítani – foglalta össze Dr. Czinege Erik.

A magyar agrárium fő kitörési pontjaként emlegetik a versenyképességet, amit ezek szerint a Kwizda innovatív megoldásai is segítenek.

Dr. Czinege Erik, Barna Sándor, Légrádi Zsolt

A fentiek mellett nagy erősségünk a jövőbe mutató mikrobiológia hatóanyagokat tartalmazó termékeink. Fontos, hogy e termékek nemcsak a bio-, hanem a konvencionális gazdálkodásban is egyre nagyobb teret nyernek. Mindenkinek elemi érdeke, hogy olyan megoldásokat használjon a gazdálkodásában, ami semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre. Ezért a Kwizda nagy hangsúlyt helyez a vegyszerhasználatot csökkentő mezőgazdasági technológiák és termékek fejlesztésére. Célunk egyre több olyan biológiai hatóanyagot tartalmazó termék létrehozása, ami a termőföldek hagyományos vegyszerterhelését csökkenti. Az éves árbevételünk közel 5%-át ilyen termékek, technológiák fejlesztésére fordítjuk.

Az innováció terjesztését szolgálja a méltán népszerű Terepszemle Farm is?

A gazdálkodók körében valóban népszerű Kwizda Terepszemle programunk, a Kwizda Agro kísérleti rendszere. Célja a Kwizda technológiák, a jövedelmező gazdálkodás bemutatása – vette át a szót Barna Sándor. Magyarországi kísérleti terület Felsőnánán található, ahol idén több mint 700 mezoparcellán folynak kísérletek.

Negyedszázad nagy idő, készülnek-e valamilyen meglepetéssel?

A jubileum alkalmából egy termékakcióval kedveskedünk partnereinknek, ami a Pannon Starter Perfect Pro műtrágyához kapcsolódik, melyben egy hagyományos hatóanyag ötvöződik mikrobiológiai megoldással. A termék a növény gyors indulása mellett garantálja az egészséges talajkörnyezetet. Ezzel a kedvezménnyel a Kwizda még inkább tükrözi a fenntartható gazdálkodás iránti elkötelezettségét.

Kalmár Nárcisz