fbpx

Megy a magyar sertéshús Szingapúrba

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 19.

Minden eddiginél kedvezőbb feltételek mellett szállíthat sertéshúst és hústerméket Szingapúrba Magyarország ezentúl, az általános érvényben lévő előírásokon túl semmilyen többlet követelményt nem kell teljesíteni – közölte Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tájékoztatójában.

 

Mezőgazdaság, állattenyésztés, sertéságazat
Indulhatnak a sertéshús szállítmányok (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

Ez a kritériumrendszernek enyhének számít

Az egy éves tárgyalássorozat, amelyet Magyarország szingapúri nagykövetségével szoros együttműködésben indított az Agrárminisztérium, eredményesnek bizonyult. Az elmúlt évek hazai állategészségügyi intézkedései alapján a szingapúri társhatóság elfogadta egy új feltételrendszer felállítását, a tárca szakemberei által tett javaslatokon túl semmilyen többlet előírást sem fogalmaztak meg a magyar előállítók számára.

Az új feltételek értelmében a jelenlegi európai uniós, valamint magyar jogszabályoknak való megfelelés egyben a szingapúri követelmények teljesítését is jelenti. Így például több korábbi kiegészítő vizsgálat és vérvételi kötelezettség is megszűnt a sertéshús és hústermékek kapcsán az előállítók számára.

Harmadik országok között kifejezetten enyhének számító kritériumrendszernek köszönhetően számottevően emelkedhet az ázsiai államba kivitt hazai áruk mennyisége.

 

Mezőgazdaság, állattenyésztés, sertéságazat
A megállapodás alapján sertéshús export feltételei, mintha az EU-ba szállítanánk (Fotó: Horizont Média, Archívum)

A délkelet-ázsiai régióba irányuló exporttevékenység új lendületet kaphat

A példátlan engedményekkel elfogadott új kritériumrendszer nemcsak a hazai állategészségügynek és az ott dolgozó szakembereknek, de az egész országnak jelentős elismerés. A megállapodás egyúttal – a szingapúri mellett – a teljes délkelet-ázsiai régióba irányuló exporttevékenységnek is új lendületet adhat a sertéshús kapcsán.

A szingapúri exportlehetőség iránt érdeklődő cégek a további információkról a területileg illetékes járási hivatalban tájékozódhatnak.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc