fbpx

VM: nőtt az állattenyésztés kibocsátása

Írta: - 2013 november 22.

Tavaly az élő állatok és állati termékek kibocsátása 762 milliárd forintot ért el, 8 százalékkal többet az előző évinél, ezzel 2012-ben a teljes mezőgazdaság részesedése a bruttó termelésből 35,1 százalékot tett ki – közölte Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárnak a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csütörtöki közgyűlésén elhangzott beszéde alapján a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

A közlemény szerint az államtitkár beszédében kiemelte: annak ellenére, hogy az időjárás szélsőséges volt az utóbbi néhány évben, a mezőgazdaság jobban teljesített, 2012-ben az agrárexport árbevétele meghaladta a 8 milliárd eurót.

Az állattenyésztésen belül a szarvasmarha- és a juhágazat lendületes növekedésnek indult a 2012-ben meghirdetett és továbbra is folytatni kívánt kérődző szerkezetátalakítási programnak köszönhetően.

 

 

VM: nőtt az állattenyésztés kibocsátása

 

Ugyanakkor a sertés- és a baromfiágazat esetében – az Európai Unió támogatáspolitikája miatt – nem nyílik lehetőség kiemelt támogatási programok elindítására – jelezte a minisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint Czerván György hangsúlyozta: a kormány kiemelt célként kezeli az állattenyésztési ágazat fellendítését, ehhez több oldalról is támogatást biztosít.

Fontos a nemzeti hatáskörben adott támogatások megtartása, megújítása, valamint a közvetlen kifizetések szintjének megőrzése a következő költségvetési időszakban.

A tárca a csapadékhiányos időjárás okozta károk enyhítésére megemelte 2013-ban az állatjóléti támogatások keretösszegét, a sertéságazatban 7,2 milliárd forint, a baromfiágazatban 4,8 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre.

A VM még ebben az évben kifizeti mindkét ágazat 2013. évi támogatásainak I-III. negyedéves összegeit – írták a közleményben.

A közgyűlésen Czerván György megerősítette, 2014. január 1-jétől az élő és félsertés áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökken, az intézkedéstől az ágazat fehéredését, munkahelyek megőrzését és a versenyképesség javulását várják.

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tisztújító közgyűlésén Németh Antalt ismét megválasztották három évre elnöknek, alelnök lett Babati Zoltán és Márton István – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.

 

MTI 2013. november 21.