fbpx

Nitrogén-műtrágyázás igazán hatékonyan

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 27.

A gazdaságos mezőgazdasági termelés kétségkívül egyik legfontosabb sarokköve a tápanyag-visszapótlás kérdése, hiszen azon túlmenően, hogy jelentős részt képvisel a termesztési költségekből, alapvetően határozza meg a várható termés maximális mennyiségét és minőségét is. Érthető tehát, hogy a gazdálkodók többsége igyekszik a lehető leghatékonyabban megvalósítani a tápanyag-utánpótlás kérdését, különböző inhibitorok használatával.

Karbamidtartalmú műtrágyák esetében, legyen szó akár szilárd karbamidról vagy karbamidtartalmú oldattrágyákról, mint a Nitrosol (UAN oldat), nem kétséges, hogy a Limus® mint ureáz inhibitor használata a legjobb választás. Hiszen a Limus® alkalmazásával már rögtön a karbamid-feltáródás folyamatának az első lépcsőfokán a karbamid hidrolízisét tudjuk szabályozni, ráadásul két hatóanyag kombinációjával a lehető leghatékonyabban tehetjük meg mindezt (1. ábra).


1. ábra. A karbamid-feltáródás folyamata, a különböző típusú inhibitorok hatáshelyeivel, valamint a lehetséges veszteségforrásokkal

Amint az az ábrán is jól látszik, a feltáródás folyamata során a Limus® használata nélkül jelentős nitrogénveszteséggel kell számolnunk, amely veszteségek kedvezőtlen körülmények között akár az összes nitrogén-hatóanyag 70-80%-át is kitehetik. Ez a veszteség természetesen komoly gazdasági kárt jelent a gazdálkodóknak, hiszen a nitrogén-műtrágyára költött pénznek egy jelentős része elveszhet ilyen formán. Ezen túlmenően pedig komoly terhelést is ró a környezetre, elég csak az ammóniagáz okozta légszennyezésre vagy a felszín alatti vizekbe jutó nitrátszennyezésre gondolni.

Az igazán hatékony nitrogén-trágyázás másik nagyon fontos sarokköve a veszteségek csökkentésén túl, a műtrágya feltáródásának időbeni folyamata. Hiszen a műtrágyázás alapvető célja, hogy a növényeink számára megfelelő mennyiségű, felvehető formában jelen lévő tápanyagot biztosítsunk akkor, amikor a növénynek arra a leginkább szüksége van. Ezt kimondani könnyű, szabadföldi körülmények között a megvalósítása azonban már korántsem ilyen egyszerű.

A kijuttatott műtrágyáknak ugyanis át kell esni a feltáródás folyamatán ahhoz, hogy a növények fel tudják venni a megfelelő tápanyagformákat, a nitrogén esetében a növényeink az ammónium (NH4), valamint a nitrát (NO3) nitrogénformákat tudják közvetlenül felvenni. Ennek az átalakulási folyamatnak a pontos időtartamát a talajban lehetetlen pontosan kiszámítani, hiszen az nagyban függ a körülményektől, mint pl. talajnedvesség, hőmérséklet, talaj mikrobiális élete stb. Továbbá a műtrágya-kijuttatás időpontja is korlátozott, hiszen a kapásnövények esetében vetés előtt tudunk csak nagyadagú nitrogénműtrágyát kiszórni. A tél végi, kora tavaszi fejtrágyázás esetében is elmondható, hogy a nitrogénműtrágyák feltáródásának maximuma és a növények nitrogénigényének maximuma nehezen hozható összhangba (2. ábra).


2. ábra. Az őszi búza nitrogén felvétele és a különböző időpontokban kijuttatott N műtrágyák feltáródása inhibitor nélkül

Ebben is nagy segítségünkre van a Limus®, hiszen a karbamidtartalmú nitrogénműtrágyák teljes feltáródásának idejét mintegy hat-nyolc héttel meghosszabbítva, lényegesen közelebb hozza egymáshoz a növény nitrogénigényét, valamint a műtrágyák nitrogén-feltáródási dinamikáját (3. ábra).

3. ábra. Az őszi búza nitrogén felvétele és a különböző időpontokban kijuttatott N műtrágyák feltáródása Limus®-szal

4.ábra Az őszi búza nitrogén felvétele és a különböző időpontokban kijuttatott N műtrágyák feltáródása Limus®-szal

Összességében elmondhatjuk, hogy a Limus® használata azáltal, hogy hatékonyan csökkenti a nitrogénveszteségeket, valamint a nitrogén-műtrágya feltáródását szabályozza, lényegesen közelebb hozza a feltáródás maximumát a növény igényéhez, segít megvalósítani az igazán hatékony nitrogéntrágyázást, segítve ezáltal a jobb minőségű és magasabb termés elérését, valamint a termesztés biztonságát javítva segíti a nitrogénműtrágyákba fektetett pénzünk minél biztosabb megtérülését.

 

Németh Balázs
fejlesztőmérnök
BASF Hungária Kft.