fbpx

Vagyonvédelmi megoldások ipari és mezőgazdasági alkalmazásai

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 25.

Napjainkban divat a közbiztonság nem kielégítő állapotára hivatkozni, de a biztonságért tenni már nem minden esetben ennyire könnyű.

 

 

Egy lakóingatlanba könnyű tartani egy házőrző kutyát vagy beszerelni egy riasztót, egy autó szintén felszerelhető riasztóval vagy valamilyen mechanikus védelemmel. De a pénzszállító páncélautók is mindennapos „látványosságok” útjainkon, melyek magas fokú mechanikai védelemmel, fegyveres kísérőkkel, elektronikus ellenőrző rendszerekkel és nem egy esetben számos más biztonságtechnikai eszközzel vannak ellátva, pedig 200 millió forintnál ritkán van több egy ilyen járműben.

Ezzel szemben egy logisztikai bázist, egy raktárt vagy akár egy nagyobb gépkereskedést számos esetben egy éjszakai portás őriz, pedig az ilyen helyeken tárolt értékek gyakran milliárdos nagyságrendűek is lehetnek. Persze azt, hogy az élőerős őrzés vagy az elektronikai védelem a jobb-e, ezt sajnos egyértelműen eldönteni csak az adott terület fényében lehet.

 

Az élőerős őrzés előnyei és hátrányai

 

Az előnyök és hátrányok vizsgálata történhet anyagi és szakmai oldalról. Mivel az anyagi oldal az egyszerűbb, így azzal kezdve elmondható, hogy egy személy és vagyonőr alkalmazása védelmi célokra alacsony bekerülési költséggel megvalósítható, viszont utána folyamatos és magas költséget jelent, amely a bérszínvonal emelkedésével csak tovább növeli a kiadásokat.

A vagyonőri jelenlét feltétlen előnye a demonstratív megjelenés, vagyis mindenki szembesül a terület őrzött mivoltával. További előny a gyors reakcióidő, amit a helyszíni jelenlét biztosít.

 

 

A védelem terén azonban számos korlát található:

  • az első és legfontosabb az őrök létszáma, felszerelése, fizikai állóképessége, amely lehetővé teszi a támadások hatékony elhárítását megfelelő esetben, de amennyiben a támadók létszám és erőfölényben vannak, akkor a hatékony védelmi intézkedések megtétele az őr életének és testi épségének a nagyfokú veszélyeztetésével járna garantált siker nélkül.
  • A második korlátnak a jogszabályi háttér tekinthető, amely korlátozza az anyagi javak védelmének lehetőségét, a felhasználható eszközöket és intézkedéseket.

 

Ezek fényében egy fegyveres biztonsági őr is csak a saját vagy más életének védelme érdekében használhatja szolgálati fegyverét, a vagyonbiztonság érdekében nem. Egyértelmű hátránynak azonban az emberi faktort nevezném. Szinte mindenki találkozott már munka közben alvó őrrel, rosszul felszerelt, gyenge fizikumú személyzettel, akik nem nevezhetőek elrettentő erőnek.

Ez a hátrány persze kapcsolható a gazdaságossági témakörhöz, tekintve, hogy jelentősen drágább egy megfelelően felkészített professzionális őrszemélyzet alkalmazása, mint például képzettség nélküli nyugdíjasok munkába állítása.

Az elektronikai védelem anyagi szemszögből tekintve relatív magas bekerülési költségekkel jár, de rendszer fenntartási költségei minimálisak, gyakorlatilag energia és a szükséges javítások költségei merülnek fel kiadási oldalon. Előnyei a nagyfokú biztonság és rendelkezésre állás, immunitás szabotázs és a rendszer elleni támadás esetén, archiválhatóság, valamint az előbbiekből következő visszatartóerő.

A riasztó- és kamerarendszerek biztonságát garantálja a szabotázsvédett áramkörök, redundáns tápellátás, tartalék kommunikációs csatornák és a rendszeresemények távoli ponton történő rögzítése.

Ezeknek köszönhetően a rendszerek már a támadás kezdetekor aktiválódnak, az esetleges megbontásuk is riasztást generál. Hátrányuk, hogy a rendszerek önálló intézkedésre nem képesek, így szükség esetén a támadás elhárítása emberi beavatkozást igényel.

Objektumok védelmi lehetőségei

 

A különféle objektumok más-más védelmi rendszert kívánnak a hatékony biztonság elérése érdekében.

 

Irodák

 

Az irodák hatékony védelmére a legcélravezetőbb megoldás a riasztórendszer, mely költséghatékony módon kiépíthető, esetleges betörés vagy illetéktelen behatolási kísérlet esetén riaszt és egy távfelügyeleti bekötés esetén szakképzet személyzet általi intézkedést is von maga után.

A rendszer megfelelő kiépítésével kapcsolatban követelmény minden olyan terület ellenőrzése, ahol lehetőség van a be- illetve kijutásra, mint például ajtók, ablakok, könnyen kibontható burkolatok (gipszkarton falak). Fontos még a szünetmentes tápellátás megoldása, illetve a legfontosabb a rendszert kezelő kódok megfelelő védelme illetéktelen személyek tudomására jutása ellen.

 

Raktárak, csarnokok

 

Jelen objektumok védelménél – a bennük tárolt értékek miatt – komplex védelem szükséges. Ez tartalmazza a területek riasztóval történő védelmét, az épület külterületének, valamint a belső területek egyes részeinek folyamatos kamerás felügyeletét, valamint lehetőséget az esetleg támadások esetén megfelelő létszámú őrszemélyzet helyszínre vezénylésére.

Ebben az esetben a rendszer kiépítésének költségei magasak, de a védett értékekhez képest elenyészőek, általában egy sikertelen lopási/betörési kísérlet alkalmával megtérülnek. A rendszer kiépítésénél az irodai rendszerek kialakításán túl fontos odafigyelni az esetleges légbefúvó rendszerekre, ahol a meginduló – a környezettől eltérő hőmérsékletű – levegő téves riasztásokat generálhat, ami legnagyobb problémája – és itt most utalhatnék a farkasokat kiáltó mondásra – az, hogy gyakori téves riasztás esetén már egy esetleges valós eseményre is kevesebb figyelmet fordítanak a védelemben részt vevő személyek.

 

 

A kamerák esetében sarkalatos pont a minőség, mert bár gyakran ugyanúgy kinéző eszközöket árulnak jelentős árkülönbözettel, a minősége gyakran meghaladja az árak közti különbséget. Egy gyengébb felbontású kamerával – akármennyire jól került elhelyezésre – a későbbi bizonyításhoz szükséges minőségű felvétel a legritkább esetben garantálható, ez pedig aláássa az egész beruházás értelmét.

Fontos még a kameráknál az elhelyezés, hogy ne legyenek kitakart részek, valamint az eszközök házai is. Egy vandálbiztos, fűtéssel ellátott kameraház nem csak a rombolni vágyóknak áll ellen, hanem az időjárás viszontagságainak is.

Kevés bosszantóbb dolog lehet, mint amikor egy jól kiépített rendszer, megfelelő minőségű kamerái azért nem szolgáltatnak megfelelő képet, mert bepárásodnak. A manapság kapható kamerarendszerek jelentős része internetképes, ami azt jelenti, hogy a rögzített vagy valós idejű képei – a megfelelő kódok birtokában – bárhol megtekinthetők, ahol internetkapcsolat van.

Bár a megfelelő elektronikai védelmi eszközök önmagukban is elég jó hatékonysággal védenek a károkozás ellen, a hatékonyság tovább fokozható, amennyiben a riasztások átjelzésre kerülnek olyan távfelügyeleti központba/őrhelyre, ahonnan szükség esetén – a kamerák képének segítségével – a megfelelő személyzet gyorsan a helyszínre irányítható.

Telephelyek

 

A telephelyek őrzését manapság szinte kizárólag élőerős őrzéssel oldják meg, esetleg pár kamerával kiegészítve. Ez önmagában természetesen nem mondható problémának, de a cikk elején szereplő korlátok miatt mindenképpen szükséges az őrszemélyzet hatékonyságának javítása, esetleges ellenőrzése.

A hatékonyság növelésének egyik legjobb módja az infrasorompók telepítése, amely az áthaladás esetén – fénynyaláb megszakítása – riasztást generál az őrök részére, így a telephelyek kieső részei is kontroll alá vonhatóak. A személyzet ellenőrzését szolgálják az ún. csekkpontok. Ezek egy speciálisan mágnesezett műanyag bevonatú karikák, amelyeket egy erre a célra rendszeresített eszközzel olvasnak le az őrök.

Leolvasáskor az olvasó egység kapcsolatba lép a felügyeleti számítógéppel, ahol valós időben rögzítésre kerül az ellenőrzés megtörténte. Amennyibe a beállított időintervallumban az ellenőrzés kimarad, a rendszer értesíti az őröket és a feletteseiket, akik ily módon pótolhatják az ellenőrzést, valamint kivizsgálhatják az ellenőrzés elmaradásának az okát.

A naplózás természetesen évekre visszanézhető, más adatokkal összevethető.Az őrszemélyzet folyamatos ellenőrzése azért is különösen fontos, mert a statisztikák alapján az elkövetett bűncselekmények jelentős részében belső emberek is részt vesznek, akár tippadóként, akár a védelem gyenge pontjairól szóló információk átadásával, akár a cselekmény kivitelezésével.

A megbízhatóság és a szakmai képzettség különösen fontos olyan telephelyeken, ahol az őrök a területen lévő épületek riasztóit is felügyelik, ugyanis a rájuk bízott értékek összessége sokszor elképesztő méreteket ölt.

 

Mezőgazdasági területek védelme

 

A termőföldek védelme sarkalatos kérdés manapság, tekintve, hogy gyakran egy év kemény munkáját viszik el azok, akik az aratás előtt lopják el a terményeket. Sokan sokféle módon próbálnak védekezni ez ellen, vannak, amelyek legálisak, de hatástalanok, vannak amelyek hatásosak, de illegálisak.

Ezen ellentmondás feloldására azonban a modern technika már megoldást kínál: a legegyszerűbb, ámde igen hatásos megoldás egy kültéri riasztórendszer, amely a védett területen észlelt mozgás esetén aktiválódik. Ez esetben szirénaszó vagy akár előre rögzített szöveg is figyelmeztetheti az elkövetőt tette felfedésére.

A maximális biztonság érdekében ezek a rendszerek is integrálhatóak távfelügyeleti szolgáltatókhoz, de gyakran hatékonyabb, ha a gazdák összefognak, és egy valaki – akár a körzeti megbízott – fogadja a riasztórendszer által küldött sms üzeneteket, amely egy esetleges behatolás esetén kerül küldésre.

Ennek köszönhetően gyorsan és hatékonyan tudnak a terményeik védelmében fellépni, a saját testi épségük nem kerül veszélyeztetésre és a rendszer kiépítésének egyszeri költsége sem nevezhető kiugróan magasnak.

 

Távfelügyeleti integrálás

 

A riasztó, a megfigyelő és a járőrellenőrző rendszerek – sok más lehetőség mellett – integrálhatóak távfelügyeleti szolgáltatók rendszerébe. Ezek a szolgáltatók fogadják és naplózzák a rendszerek jelzéseit, rögzítik a videó képeket, és a szerződésben meghatározott jelzések esetén intézkedést kezdeményeznek.

Az intézkedés lehet a szerződő fél értesítése (monitoring szolgáltatás). Ekkor az ügyfél értesítést kap arról, hogy az objektumában milyen esemény következett be, a szolgáltató az elhárításban más segítséget nem nyújt.

Bár a szolgáltatás nem tűnik soknak, egy igen egyszerű példából látható, hogy milyen sokat is tud érni: ha valakinek feltörik a nyaralóját, az is nagy segítség, ha az épület nem áll hetekig nyitottan, hanem a tulajdonos rögtön tud intézkedni a megfelelő lezárás iránt.

Ennél komplexebb szolgáltatások esetén, a riasztások beérkezésekor a szolgáltatók járőrintézkedést kezdeményeznek, azaz járőrszolgálatuk a helyszínre érkezve ellenőrzi a riasztás valóságtartalmát és megteszi a szükséges intézkedéseket a megbízó vagyonának védelme érdekében.

 

Jövőbeni fejlődési irányok

 

A technológiai fejlődés a védelmi rendszereket sem kerüli el, a termékeket folyamatosan fejlesztik, új funkciókkal látják el. A riasztó és kamera-rendszerek egyre inkább képesek az interneten keresztüli felügyeletre, mely révén állapotuk és működésük bármikor és bárhonnan ellenőrizhető.

További fejlődési irány a távvezérlés szélesebb körű alkalmazása, amelynek köszönhetően különféle eszközök vezérlése valósul meg a riasztóközpontokon keresztül, amely révén egyre inkább objektumfelügyeleti és vezérlési központokká válnak a riasztóközpontok.

Mint a fentiekből látható, a különféle védelmi megoldások csak egymással szorosan együttműködve képesek a megfelelő színvonalú biztonság garantálására, önmagukban alkalmazva azonban a káresemény bekövetkeztének valószínűsége nem zárható ki – csak csökkenthető.

A legfontosabb azonban a már közhelyszámba menő igazság: A rendszer annyira biztonságos, amennyire a leggyengébb pontja.

 

Farkas Előd