fbpx

Növényvédelem a szőlészetekben

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

A szőlőtermesztésben használatos legújabb növényvédelmi, illetvetápanyag pótló megoldásokat és gépesítési eljárásokat mutatták be aszőlőtermelőknek a noszvaji központú Thummerer Pincészetben. A Syngenta Kft. ésa KITE ZRt. szervezésében megrendezett augusztus közepi eseményen a szélsőségesidőjárás okozta termesztői gondokról, illetve azok megelőzéséről esett alegtöbb szó.

„Az előttünk álló szüret még számos kockázatot rejt” – e szavakkalfogadta vendégeit a neves pincészet tulajdonosa. Thummerer Vilmos szerint avédekezést várhatóan akár szeptember elejéig is folytatniuk kell, mivel acsapadékos időjárás következtében az Eger környéki egyes szőlőtáblákban márismegjelent a szürkepenész, a feketerothadás, illetve most is támad aperonoszpóra. A bemutató előtti éjszakán egy sokadik felhőszakadással, ezúttal csupán52 milliméternyi eső áztatta át a 90 hektárnyi ültetvényt, így növelve a májusóta tartó szélsőséges időjárás bűnlajstromát. Elhangzott, Noszvajon májusban 27napon át esett az eső, napok alatt 254 milliméternyi hullott, ám bőven kijutottaz égi áldásból júniusban, júliusban, sőt augusztus első napjaiban is (570-644-686 milliméter). Acsapadék következtében munkagépekkel egyes dűlőkre lehetetlen volt kijutni,esetenként az időszerű növényvédelmet kényszerből, háti permetezéssel oldottákmeg. Az eddigi 8-9 permetezés ellenére egyes szőlőtáblák most mégis lehangolóképet mutatnak.

Elkerülhetetlen védekezések, tápanyag-pótlások

A súlyos peronoszpóra- és aközepes lisztharmatfertőzés, valamint a szélsőséges időjárási viszonyoknakköszönhetően az átlagosnál akár 15-20 százalékkal kisebb szőlőtermés várható Egerkörnyékén. Dr. Dula Bencéné növényvédelmi mikológus és szőlőtermelő sajátmérései és elemzései alapján értékelte az idei időjárás okozta gondokat, ésehhez kapcsolódóan ecsetelte a szőlőperonoszpóra- és a lisztharmat járványelleni küzdelem nehézségit. A folyamatos esőzés miatt a költséges helikopteres védekezésselkezdte a szezont május végén, amelyet 4-5 nappal később kénytelen voltmegismételni a lombozat belsejében jelentkező fertőzések miatt, ezúttal a”szárazföldről”. Beszámolt a saját üzemi technológiájuk és a Syngenta peronoszpóraelleni technológia alapján végzett kísérleti növényvédelem eredményeiről,rámutatva az új hatóanyag esőállósági jellemzőire az extrém időjárásikörülmények között. Levonva a tanulságokat, és készülve már a 2011-es szüretre,arra intette a szőlősgazdákat, hogy

a mostani gyengébb termés ellenére sehanyagolják el ültetvényeik további védelmét a kártevők és a gombásodás jövőévre áthúzódó hatásai miatt.”

A legmodernebb szőlőtermesztésbenhasználatos technológiák között lehetőséget kapott a bemutatkozásra a YaraHungária szaktanácsadója, Tóth Gábor, aki az okszerű tápanyagellátásfontosságára hívta fel a figyelmet. A gyakori és a sok eső miatt fontossá vált,hogy a lombon keresztül is juttassunk ki tápanyagot a szőlőnek, ezzel megelőzvea tápanyag-felvételi zavarok miatt létrejövő hiánytüneteket.

Elektromos csonkázó

Horváth Tamás, a KITE ZRt. szőlőágazati vezetője a John Deere új erőgépeit (közte a 105 centiméterszéles 5GV-t), a Pellenc vontatott új szüretelő gépét, valamint az elektromoscsonkázóját mutatta be. Ez utóbbi különlegessége, hogy egyesíti az alternáló ésa hidraulikus csonkázók előnyeit. A berendezést meghajtó egyenáramú generátorhagyományos traktorra is felszerelhető. A vágófejeket meghajtó elektromosmotorok egymástól függetlenül üzemeltethetők, akadály esetén leállnak,továbbhaladva ismét működnek. A magas fordulatszámnak köszönhetően a vágófej kevésbéroncsolja a vesszőt, a formázott vágólap keltette szívóhatás pedig elősegíti anyesedék sorok közé szóródását.

Tartós biztonság

A Syngenta Kft. szakértői egyátfogó szőlővédelmi technológiával léptek vendégeik elé: a gombaölő- ésrovarölő-szeres kezeléseket Nádudvari Éva termékmenedzser és Lucza Zoltán fejlesztőmérnök mutatták be. Az idén helyenként tetemes terméskiesést okozó peronoszpórafertőzés ellen a Pergadogombaölőszer-családot ajánlották, amelyet a hatóanyag translamináris terjedése,illetve a viaszrétegbe való beépülése különböztet meg a többi készítménytől. Aszőlőben az időszakosan támadó szőlőgubacsatkaellen a Vertimec készítményüket ajánlották.

Jövőre vezetik be az Affirmrovarölő szert, amely előadásuk másik fő témája volt. Természetes eredetűhatóanyaga már alacsony dózis használata mellett egészséges növényi termékelőállítását eredményezi. A széles hatásspektrummal rendelkező szer egyedülállóhatásmódja kulcsfontosságú a rovarölő szerekkel szemben kialakuló rezisztenciaelkerülésében.