fbpx

Így támogatják a drónok a precíziós gazdálkodást

Írta: Agrárágazat-2021/01. lapszám cikke - 2021 január 26.

A világ folyamatosan fejlődik a mezőgazdasággal együtt, és ezen a területen is akadnak olyan megoldások, amelyek felett eljárt már az idő. A precíziós mezőgazdaság és a dróntechnológia viszont a közeli jövő meghatározó trendje, amelyek kombinációja forradalmi újítás lehet minden vállalkozás számára.

A mezőgazdaság kritikus ponthoz érkezett. A gazdáknak sokkal tetemesebb mennyiséget kell termelniük ugyanakkora földterületen, ám korlátozott erőforrások mellett. A technológiai fejlődés és kereslet óriási növekedése robbanásszerűen fejlesztette a mezőgazdaságot, ami ennek hatására digitalizálódott, GPS-alapúvá vált. Napjainkban a fejlesztések középpontjába a precizitás és az okos megoldások kerültek. A precíziós gazdálkodás már nem egy választható lehetőség, hanem az egyik legjobb módja a hosszú távú sikernek és fennmaradásnak.

 

Pontosan mit jelent a precíziós gazdálkodás?

Magasabb hozamok, differenciált inputanyag-kijuttatás, nagyobb jövedelmezőség – ezek mind jellemzik a precíziós gazdálkodást. Forradalmi megoldás, amely nemcsak eredményesebbé teszi a növénytermesztést, hanem lehetővé teszi a gazdáknak, hogy kevesebb erőforrást (növényvédő szer, munkaerő, műtrágya, vetőmag, víz stb.) felhasználva védjék a természetet, mindamellett, hogy terméseredményeik növekedjenek. A mai értelemben vett precíziós gazdálkodás az 1980-as években jelent meg, amikor fejlettebb szenzorok, pontosabb helymeghatározás és hozamtérképek váltak elérhetővé. A további fejlődést a mintavételi területek pontos azonosítása tette lehetővé, a GPS elterjedésével.

A BIS Research előrejelzése szerint 2022-ig évente átlagosan 13 százalékos növekedés várható a globális precíziós gazdaság piacán, ekkorra 7,6 milliárd dollárra becsülik a piac értékét. A Roland Berger elemzése szerint pedig a precíziós gazdálkodás terén Észak-Amerikáé a vezető szerep, de jelentős Európa, illetve az ázsiai és dél-amerikai térség részesedése is. A precíziós technológiák európai terjedése szempontjából fontos lépés volt az Európai Parlament 2016. júniusi állásfoglalása, amely szerint az új technológiák használatát szorgalmazni kell a gazdálkodók körében, ezért fel kell számolni a precíziós gazdálkodás alkalmazása előtt álló akadályokat.

 

drone
Yuneec H520E

 

Hogyan kapcsolódnak ide a drónok?

Egy gazdaság akkor működik a leghatékonyabban, ha minden növény a maximumot hozza ki magából. Ehhez viszont folyamatosan látni kell a növények állapotát, és azonnali orvoslásra van szükség egy felmerült probléma kapcsán. Ebben segít a drónos monitoring, amely az egész terület berepülésével hasznos információkat szolgáltat a növényorvos számára a teljes állományról. Így a szakértő időben és célzottan meg tudja kezdeni a probléma elhárítását. Ráadásul csak ott történik beavatkozás, ahol probléma van, nem költünk feleslegesen műtrágyára, növényvédő szerre. A drónos monitoring nagy előnye, hogy a speciális kamerával készült légi felvételek segítségével pontosan megállapítható, mely területek szorulnak kezelésre vagy részletesebb elemzésre. A drónos felvételek birtokában egy profi növényorvosnak pedig már szinte gyerekjáték meghatározni a problémát, és annak minél gyorsabb elhárítását. A GPS-es navigáció kiváló megoldás a pontos, gyors és egyenletes munkához. A gép ugyanazokban a haladási mintákban dolgozik, így csökkentve a kihagyott területe-ket és az átfedéseket. Az eszköz mozgása egy képernyőn nyomon követhető, így vizuálisan is látja a gazda, hogy mely területek lettek művelve, és melyek nem.

 

Hogyan néz ki a drónos monitoring jelentés?

Öt hektár lerepülése körülbelül 10 percet vesz igénybe, a felvételezésnél a speciális kamerával ellátott drón repülés közben egy-egy pontról 3-4 fotót készít, a szintén speciális szoftver ezeket rakja össze. 10 hektárról 171 kép kerül a rendszerbe. A növényállapot felmérése mellett a megfelelő kamerával területmérésre, vadállomány feltérképezésére és permetezésre is lehetőség nyílik. Ezek az eszközök óránként 60 hektár területszemlézésére kínálnak megoldást. A pontos felmérés után a probléma megszüntetése is célzottan történik. A monitoring drónokból szerzett adatokat, koordinátákat be lehet táplálni például egy permeteződrónba, így a terület kezelése precízen és hatékonyan zajlik. A Yuneec drónok és a Yuneec által forgalmazott LaQuinta multispektrális kamera erre a célra ár-érték arány tekintetében verhetetlen a piacon.

 

Miért éri meg a drónnal történő permetezés?

A precíziós gazdálkodás leghatékonyabb eszközei a mezőgazdasági drónok. Egy permeteződrón segítségével akár napi 50 hektár terület permetezése is lehetséges növény- és talajkárosítás nélkül. Az egyedi fejlesztésű permetezőrendszer előnyei a megfelelő drón segítségével tovább növelhetőek, mivel képesek leszünk kihasználni a rotorszelet, ami elősegíti, hogy a cseppek a lehető leggyorsabban a megfelelő helyre jussanak. Ahogy a rotorlapát az egész lombot megmozgatja, a permetszer a levelek alját is lefedi, ezáltal tovább növelve a hatékonyságot. Lehetővé válik a foltkezelés: csak ott és akkor avatkozunk be, ahol szükséges. Ráadásul ez a folyamat a megfelelő szórórendszerrel akár 30–50%-kal kevesebb növényvédő szer felhasználását is eredményezheti, köszönhetően a hatékonyságnak és a koncentráltságnak. Nincs megközelíthetetlen terület, emellett heves esőzés esetén is elérhetőek a sáros, illetve belvizes részek, többek között a szőlőben lévő meredek lejtők is. Az ABZ Drone által forgalmazott Hercules 20 permeteződrón az egyedi fejlesztésű WohnderJet permetezőrendszerrel például tökéletes választás erre a feladatra. A Hercules 20 és a szórófej 3 bőröndben elfér, rendkívül gyorsan dolgozik, szántóföldön 4–7 hektárt, szőlőben 1–3 hektárt képes lepermetezni óránként, de arra is programozható, hogy csak bizonyos részeket kezeljen le, foltszerű megbetegedések esetén. Távirányítóval és okostelefonnal is lehet használni, attól függ, hogy milyen szoftvert futtatunk rajta. A drónt egyébként Európában gyártják, európai mezőgazdasági körülményekre szabva, a szórórendszert pedig Magyarországon fejlesztették és gyártják, a magyar mezőgazdasági adottságokra szabva.

 

drone
Dronevolt Hercules 20 drón

 

Az egyedi fejlesztésű szórófej előnyei:

  • A cseppek mérete és mennyisége szabályozható.
  • A cseppek 95–100%-ban megegyeznek, így pont annyit juttatunk ki, amennyire szükség van.
  • A mezőgazdaságban az ideális cseppméret 100–300 μm. 300 μm felett a csepp lefolyik a levélről, 100 μm alatt pedig eltűnik a levegőben.
  • 50–60 μm közötti cseppméret alkalmas a kártevők irtására.

 

Miért éri meg drónos szolgáltatást igénybe venni?

  • csökkenő növényvédőszer- és vízfelhasználás;
  • nincs nehezen megközelíthető terület;
  • nincs taposási veszteség;
  • nincs munkaerőigény;
  • nincs beruházási igény;
  • profi növényorvos által vezetett szolgáltatás.

 

Mi ennek a jogi háttere?

A mezőgazdaságban használtpermeteződrón nem új keletűeszköz, évek óta létező alternatíva, többek között Svájcban, Amerikában és Kínában is előszeretettel használnak drónokat különböző feladatokra, az Európai Unióban viszont eddig nem létezett egységes szabályozás az ipari drónok légtérhasználata kapcsán. Az új, drónokra vonatkozójogszabályok 2020. december31-től léptek hatályba. Érdemes olyan partnert választani, aki felkészült ezen új szabályozásokterén, friss információkkal, naprakész tudással rendelkezik, és drónjai is minden jogszabálynak megfelelnek. Sajnos sok olyan drónos vállalkozás van jelen a piacon, akik kecsegtető ajánlattal, bár a hivatalos szabályokkal ellentmondó konstrukcióban kínálják szolgáltatásukat.

 

drone
Yuneec H520E

 

Hogyan érdemes gondolkozni a drónokról? Mit hoz a jövő?

Egy korábban közzétett statisztika szerint az elkövetkezendő két évtizedben az ipari drónok piaca a vártnál gyorsabban fog növekedni, sőt, 2023-ig a mostaninál háromszor nagyobbra duzzad. Ez érthető, hiszen a drónok nemcsak hatékonyak, hanem olcsóbban, gyorsabban és – ami a legfontosabb – biztonságosabban is képesek olyan feladatok elvégzésére, amihez egyébként szakképzett munkaerőre lenne szükség. Tehát egyre többen használják majd ezeket az eszközöket, amelyekkel nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem tovább bővíthetjük velük cégünk technikaifelszereltségét is. Mielőtt azonban belevágunk egy nagyobb beruházásba, érdemes alaposan megismernünk ezeknek a légi eszközöknek a felépítését, használatuk jogi korlátait, működésük pontos lépéseit. Bár sokan gondolják, hogy az interneten keresztül minden megtanulható, mi mégis azt javasoljuk, ha drónokról van szó, azt vegyükkomolyan! Ezen a területen nem játszadozhatunk. Egy drónt nem kezelhet bárki, oktatás szükséges hozzá, ahogy a növényvédő szerek alkalmazása is szakembert kíván; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara éppen ezért kritikus a drónostechnológiával szemben. Az ipari drónozásban élenjáró ABZ Dronenak például erre is van válasza: többfajta drónpilótaképzést kínálnak, ahol a résztvevők általános és átfogó képet kapnak ezeknek az eszközöknek a profi használatáról, arról, hogy milyen területeken érdemes befektetni, hogyan lehet elindulni. Egy ilyen oktatáson rengeteg területet, fontos témát érintenek (beszélnek például a drónokmegfelelő használatról, a szoftverekről, a drónozás jogi hátteréről).

A következő évtizedekben hatalmastechnikai fejlődésekre számíthatunk, emellett számos új eszköz lesz a gazdák segítségére. A dróntechnológia folyamatosan (és a nagy összegűbefektetéseknek köszönhetően komoly ütemben) fejlődik, így biztosak lehetünk benne, hogy a közeljövőben számos forradalmi újítással állnak majd elő a gyártók. Minél több újítást vezetünk be, annál hatékonyabban tudunk dolgozni és fejlődni a földeken. Az innovációnak hála, a rendszer magasabb termésátlagokat és jobb minőségű terméseket fog eredményezni amellett, hogy kevesebb inputanyagot kell a földbe juttatni, kevesebb üvegházhatásúgáz kerül a légkörbe, és sokkal környezetbarátabb lesz a mezőgazdaság, mint napjainkban.
Amennyiben Ön is gondolkozik azon, hogy hatékonyabbá és eredményesebbé tegye gazdaságát, találja meg a szimpatikus partnert, akinek a segítségével megismerkedhet a mezőgazdaságra szabott drónok lehetőségeivel!

 

Török Gyula
ABZ Drone