fbpx

Sír és nevet a növényvédelem, februárra visszajön a tél

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 21.

Épp csak megmutatta magát a tél, máris újra tavasz van – már ami a hőmérsékletet és a csapadékot illeti. A folytatás sem lesz szeszélyesebb: bajban lehet tavaszra a növényvédelem…

 

novenyvedelem

 

Gyógyító-altató fagyok kellenek

A hét végi erős hideghullám növényvédelmi szempontból sokat javíthatott volna a túl enyhe tél okozta aggályokon. De sajnos túl rövid ideig tartott ahhoz, hogy pozitív hatásait igazán kifejtse. A tartós fagyra nagyon sok okból szükség lenne: a hideg ritkítja a kártevőket, segíti a pihentető mélynyugalmat a kertészetekben, a méhpopulációkban, javítja a talaj porózusságát, illetve vastag hótakaró esetén óvja a sarjadó növényeket. Ám keddtől intenzív felmelegedés zajlik: újra tíz fok fölötti maximumok jellemzőek az országban, ami a növényi kultúráknak nem kedvező – erősíti meg az OMSZ. Normális, téli hideg csak a jövő hétre érkezhet.

 

novenyvedelem

 

Sok eső jön, pedig nem kéne

Közben a talajok fölső, egyméteres rétege az ország döntő részén megfelelően telített nedvességgel. Mezőgazdasági szempontból újabb csapadékra most nincs szükség, különösen, hogy több helyütt áll a víz a földeken. Csapadék azonban nagyon is várható: péntektől a sok felhőből többször jöhet eső, majd nagyobb mennyiség majd vasárnap-hétfőn valószínű, eleinte esővel, majd egyre többfelé hóval. A következő 6-8 nap során nagyon változékony, vasárnapig igen enyhe, tavaszias időre számíthatunk. Hétfőre lehűlés érkezik, visszatérnek a télies hőmérsékletek. Összességében jövő csütörtökig (ha a hétfőre várható légörvény pályája a jelenlegi számítások szerint alakul) akár 10-30 mm csapadék is hullhat.

 

novenyvedelem

(Fotó: Horizont Média/archív)

 

(Még) jól állnak a vetések

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek. Az Alföldön és északkeleten csak az említett a belvízfoltok jelenthetnek problémát. Az őszi búza 4 fok alatt még bírja a vízborítást, de 5 fok fölött már csak nagyjából három hétig. Az elmúlt napokban előfordult komolyabb mínuszokra már nagy szükség volt, hiszen ez gondot a növényeknek nem okozott, viszont a kártevők és a kórokozók mennyiségét csökkentette. Növényvédelmi szempontból tehát nagyon jól jött a hideg.