fbpx

Hatékony növényvédelmi előrejelzés a gazdálkodó saját területére

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 23.

Korunkban egyre jobban felértékelődik a növényvédelmi beavatkozásokat támogató rendszerek, eljárások szerepe.

 

Miért?

  • A vegyszeres növényvédelem csökkentése erős társadalmi és politikai elvárás.
  • Az általános hatású, széles hatásspektrumú szerek visszavonásából kifolyólag.
  • Egyre szűkebb hatású, egyre rövidebb beavatkozási idejű, egyre drágább készítmények érhetők el.
  • Az új károsítók megjelenése, azok életmódbeli változásai jelentős károkat okoz.

 

kártevő
Az előrejelzés a négy nagy szántóföldi kultúra (őszi búza, kukorica, napraforgó, repce) legjelentősebb károsítóira készül

 

Szükség van a beavatkozásra, vagy nem?

Ezt több módon is eldönthetjük:

  • A károsítók közvetlen megfigyelésével:
    • A károsítók közvetlen vizuális megfigyelése (új eszközök, drónok alkalmazása)
    • A fertőzöttség mértékének vizuális megfigyelése, fertőzés % (színképelemzés)
    • Abszolút mintavételezés segédeszközökkel – csapdázás.
  • A károsítók közvetett előrejelzésével:
    • Egyik módszere a mikrokörnyezetben végzett meteorológiai adatgyűjtés és kiértékelés

A növényvédelmi előrejelzés nem más, mint biológiai és ökonómiai információszolgáltatás a növényvédelemi döntéshozatalhoz.

 

sárga tál

 

Ha szükség van rá, akkor mikor? – növényvédelmi védekezések optimális időzítése

Ennek a kérdésnek a megválaszolásában kíván segítséget nyújtani a gazdák, szaktanácsadók részére a KITE PrecZone alkalmazásai közül a Növényvédelem alkalmazás. Az előrejelzés a négy nagy szántóföldi kultúra (őszi búza, kukorica, napraforgó, repce) legjelentősebb károsítóira készül, és folyamatosan frissül.

Az alkalmazás által nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, a KITE Zrt. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság meteorológia állomásai – országosan több mint 200 darab – által mért adatok összefüggésein alapul. Az állomások országos lefedettségű elhelyezkedése a területileg differenciált adatgyűjtést és ez által az előrejelzések pontosságát, megbízhatóságát szavatolja.

Az alkalmazás által kiadott riasztási fokozatok a termelő számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy időben fel tudjon készülni és a kezelést optimális időben el tudja végezni, ami nagymértékben hozzájárul a sikeréhez.

 

Az alábbiakban tekintsék meg Móra Tibor partnerünkkel készített videót:

 

Regisztráljon, hogy többet tudjon!

Regisztrált partnereink számára a négy szántóföldi kultúra gazdaságilag jelentős károsítóiról, a területhez legközelebbi meteorológiai állomás kiválasztásával, a helyi meteorológiai adatok alapján készült hősszegmodell adatai, valamint a legközelebbi csapda fogási eredményei alapján nyújtunk tájékoztatást. A felület lehetőséget ad a részletesebb riasztási fokozatok mellett az adott károsító életmódjának, leírásának a részletes megismerésére a károsító lexikonba való belépéssel. Továbbá, a felhasználónak lehetőséget biztosít a növényvédőszer adatbázis használatára, mely segítségével ki tudja választani a számára megfelelő készítményt.

 

PGR

 

Az előrejelzés akkor igazán hasznos, ha a gazdálkodó saját területére vonatkozik

A növények közvetlen életterének meteorológiai viszonyai és a növények közötti kölcsönhatás szorosan kapcsolódik egymáshoz. Egyrészt ugyanis ismernünk kell, hogy a nagy térségek éghajlati viszonyai hogyan hatnak a növénytermesztésre, másrészt pedig tisztában kell lennünk azzal, hogy a légkör és a növény vagy növényállomány közötti közvetlen kapcsolatok hogyan alakulnak.

Ahhoz, hogy az Ön területére is minél pontosabb előrejelzés születhessen érdemes a területére saját PrecMet állomást beszereznie és ehhez kapcsolódóan a Növényvédelem applikációt használnia.

 

PGR

 

Felkeltettük az érdeklődését?

Keresse területileg illetékes precíziós szaktanácsadóinkat bizalommal! Elérhetőségüket megtalálhatja a www.pgr.hu oldalon.

 

Kite