fbpx

Farm 54 családi gazdaság – Állattenyésztő birtok kategória

Írta: Sándor Ildikó - 2020 július 03.

A Nemzeti Parkban legelő angus és a steak

 

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Várvölgy határában legel egy 85 tagú Aberdeen Angus csorda. Az 54 hektáros területen Ekmann László és családja álma teljesül napról napra: angus húsmarhatenyésztés a borjúneveléstől a hizlaláson át a feldolgozásig. A Natura-2000-es területen fekvő farm önmagában is szemet gyönyörködtető, környezetvédelmi feltételeivel viszont számos feladatot ró a tenyésztőkre. Már a farm épületeinek is autentikusan illeszkedni kellett a tájba, a tenyésztés során pedig minél kevesebb géphasználattal, rövid technológiai utakkal kell megoldani az angusok körüli logisztikát. A családi gazdaság különlegességét viszont mégsem csak a tenyésztés adja: az amerikai típusú vágás után itt helyben, saját üzemükben dolgozzák fel a marhahúst. A családi gazdaságban hetente egy angust vágnak, amiből azután 20 féle steaket készítenek, csomagolnak és akár házhoz is szállítva értékesítenek. A várvölgyi steak ízéhez pedig hozzájárul a saját takarmányozási program, a minőségi szálastakarmány, a szabadtartás, bizonyára a tiszta levegő, és persze a legjobb német Angus-tenyészetből származó, Csabika névre hallgató bika ereje is. Így áll össze az Farm 54 „Marha jó” filozófiája, miszerint a magyar gasztronómiában mélyen gyökerező marhahúsfogyasztást is lehet, sőt, kell népszerűsíteni.