fbpx

Nyáron kér bocsánatot az időjárás a tavaszért

Írta: Kohout Zoltán - 2020 június 02.

A három tavaszi hónapunk mezőgazdasági szempontból összességében kedvezőtlen időjárást hozott: már a szezon elejétől sújtja azt a szántóföldi kultúrákat, a hideghullámok meg főleg a gyümölcsösökben okoztak jelentős károkat.

Hideg volt…

A tavaszi középhőmérséklet az átlag körül alakult, de a hideghullámok többször is rekordokat döntögettek. A május hó 1-3 Celsius fokkal hűvösebb volt az átlagostól, a fagyosszentek is kitettek magukért, 22-én fagy is előfordult. A hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál mintegy 3-5 fokkal alacsonyabban alakult az elmúlt napokban. Bár hajnali fagyok már nem fordultak elő, de a maximum értékek is csak 20 fok körül voltak jellemzőek a héten – írja az OMSZ elemzése.

 

…és száraz

Tavasszal többnyire 40-90 mm-es csapadékhiány halmozódott föl az átlagoshoz képest (ilyenkor értékelődik föl, hogy a téli időszakban feltöltődött a talaj nedvességgel). A csapadékösszeg pedig többnyire 20-40 mm-rel maradt el a szokásostól, a tavaszi aszály csak a hó végére mérséklődött valamelyest, de a tavasszal fölhalmozódott csapadékhiány nem pótlódott. Az elmúlt héten sokszor és sokfelé alakultak ki záporok az országban. Volt olyan hely, ahol minden nap esett, viszont legtöbbször nagyon kevés – összességében az elmúlt 10 nap során 15-25 mm szinte az egész országban esett, csak kisebb foltokban maradt el ettől a csapadékösszeg. Így a talajok felszínközeli része a legtöbb helyen átnedvesedett, sőt, itt-ott sárossá vált. A felső 20-50 cm-es réteg nedvességtartalma sokat javult, de foltszerűen még mindig vannak 40% alatti területek.

A kukorica még javíthat

Szántóföldi növényeink közül az őszi búza virágzik, az árpa a virágzás végének fenológiai fázisban jár, a repce pedig már a magot fejleszti. A kapás növények közül a napraforgó sokat fejlődött, általában 4-6, néhol már 6-8 leveles állapotú. A kukoricának túl hűvös van, fejlődése elég vontatott, 3-5 leveles állapot a jellemző. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Ahol az elmúlt két hétben esett legalább 15-20 mm eső, ott sokat javult a helyzet, de a gyomosodás is megindult. A nedvesebb idő, a magasabb páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette. Összességében a kukorica számára kifejezetten rosszul indult az idei vegetációs időszak, de a folytatásban egy kedvező időjárással még lehet jó a szezon.

Jön az eső, jön a meleg

A folytatásban is marad a változékony, a hét első felében még hűvös idő, napi szinten várhatók záporok, helyenként zivatar, de csak csütörtöktől várható nagyobb csapadékot adó zivatarrendszerek kialakulása. A hét végéig területi átlagban 10-25 mm csapadék is hullhat – persze, nagy területi különbségekkel. És végre jön a meleg, a hét második felében már a 30 fokot is eléri a hőmérséklet.

(forrás: OMSZ)