fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Fenntartható gazdálkodás Ruppert Márton

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 10.

Ruppert Márton 1986-ban született Győrben, de már 10 éve Tagyonban él feleségével és három csodálatos gyermekével. Gyermekkorában minden nyarat Nivegy-völgyben, az apai gyökereket jelentő nagyapai félhektáros szőlőbirtokon töltött, ahová hamar visszatért a nagyváros nyüzsgéséből.

Első saját, 1000 négyzetméteres területét 2008-ban telepítette. A következő évben szőlész-borász mérnöki képzésre jelentkezett, amit sikeresen elvégzett. Jelenlegi szőlőterülete közel 9 hektár, de a Martinus Birtok birtokmérete folyamatosan növekszik.

2012-ben az újonnan induló Gilvesy Pincészetnél kezdett dolgozni, ahol a mai napig meghatározó szerepet tölt be a 16 hektár szőlőültetvény ápolásában és a borkészítésben. A két kiváló adottsággal rendelkező birtokot 2014-től átállította ökológiai művelésre, ahonnan idén már minősített bioszőlőt szüretelt. Borai nem csak a hazai ismert borkereskedésekben és borbárokban, de számos európai és tengerentúli étteremben is megtalálható.

Márton alapító és elnökségi tagja a Balatonfüred-Csopaki borvidéken működő Rizling Generáció Egyesületnek: a Nivegy-völgyi Hegyközség 2018-as megfiatalítása után tisztséget vállalt a szervezet vezetésében, ahol legfőbb célja az elhanyagolt szőlőültetvények felszámolása. Helyi borász kollégáival eredetvédelmi rendszer kidolgozásán fáradoznak. 2018-tól a Balatoni kör tagja, s ekkor választották be a Junibor egyesületbe is.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT