fbpx

Sorozatgyártás előtt az új Berthoud Raptor

Írta: - 2016 augusztus 30.

7 év és több mint 500 értékesített példány után a francia gyártó úgy döntött, hogy megújítja a 9 modellből álló Raptor önjáró permetezőgép-családját, amelynek sorozatgyártása 2017 februárjától veszi kezdetét.

A 120 éves gyártási tapasztalattal rendelkező Berthoud permetezőgépeire megbízhatóság, pontos permetlé-szabályozás és szórókeret-stabilitás jellemző. A modern permetezéstechnika élvonalában található Raptor típusokat a nagy hasmagasságot igénylő előrehaladott növekedési stádiumban lévő növénykultúráknál alkalmazzák és az önjáró gépek növényvédelmi feladatokon túl oldott műtrágya-kijuttatásra, valamint deszikkálásra is használhatók.

Az új Berthoud Raptor Bosch-Rexroth bolygóműves hidrosztatikus hajtása a 120 literes eddigi olajmennyiség helyett 140 literrel gazdálkodhat. A módosítás eredményeként alacsonyabb motorfordulaton is nagyobb nyomatékkal hajtja a kerekeket, ami kiváló terepjáró-képességet eredményez. A Rexroth hajtás továbbá alapkivitelben ECO beállítást kapott, vagyis a gépkezelő előre meghatározhatja a gép sebességét, amely a terheléstől függően automatikusan szabályozza a motor és a hidrosztatika mértékét. Ez kombinálható a tempomattal, ami a munka sebességének előre meghatározását is lehetővé teszi. Három sebességtartományban, 0-18, 0-25 és 0-40 km/h között üzemeltethető a gép. Közúton a 40 km/óra sebesség 1700–1800 1/min fordulaton elérhető. Ez nagyobb vezetési kényelmet és optimális üzemanyag-fogyasztást kínál.

Nagy munkasebességhez nagy teljesítményű szivattyú szükséges. Ezt teljesíti a Berthoud Raptor duplaturbinás centrifugál szivattyúja 550 liter/perc teljesítménnyel 3 bar nyomáson. Maximális nyomása 8 bar. Két kerék-négy kerék kormányzási mód változtatásával a táblavégi fordulókban minimális a kártétel, hiszen csak két nyomot tapos a gép.

A kevés taposási kárhoz természetesen elengedhetetlen a lehetőség szerinti legszélesebb keretméret megválasztása. Ezt szolgálja a 24 és 42 méter munkaszélesség között választható, központi forgócsapon felfüggesztett háromszög keresztmetszetű szórókeret, illetve a tartálymérettől függő 175, 217 vagy 245 lóerős Deutz erőforrás.

Munkavégzés során a szórókeret mindig a futóművel párhuzamosan áll be, lengéscsillapítók segítségével pedig semlegesíti a gyorsulásból és lassulásból adódó, a keretstruktúrára ható nem kívánatos lengést. A kiszórandó dózis meghatározása nyomás, vagy hektáronkénti mennyiség alapján kerül szabályozásra nyomásadatok alapján dolgozó EC Tronic monitorral, mely 15 db tetszőleges hosszúságú keretszakaszt tud kezelni. A terminál tartalmazza a GPS alapú automata szakaszolás előkészítést is.

A Berthoud Raptor modellek 2500, 3200, 4200 és 5200 literes tartályokkal érhetők el, de a 4-5000 literes gépek felszerelhetősége további fontos opciókkal bővül. Hasmagasságuk hidraulikusan állítható 125 cm alapmagasságról 180 cm-re, amely lehetővé teszi a különböző művelési kultúráknak megfelelő személyre- és testre szabhatóságot. Az óriási Berthoud logót hordozó új motorháztetőt nagyobb hozzáférést biztosít a motor karbantartása során, ráadásul a mindkét oldalon elhelyezkedő LED-sor megvilágítja a területet, ami nagy segítség lehet az éjszakai munkák során. Teljesen megújult a fülke, amely az elfordítható vezetőülés, ülésfűtés, új kartámasz és monitor mellett új légszűréssel láttak el.

Az új generációs Berthoud Raptor 2017 februárjától kerül sorozatgyártásba és csak ezt követően kezdődik meg magyarországi forgalmazása. A Berthoud gépekről további információt a www.axial.hu oldalon találhat!

Termékfilm: