fbpx

Már a tojás is lehet okos

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 17.

Innovatív eljárás nyújt lehetőséget okos- vagy kismama-tojás előállításához, mely a folsav mellett vasat, cinket, kolint, omega-3 esszenciális zsírsavakat, továbbá konjugált linol- és linolénsavakat is tartalmaz. A megoldást a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. dolgozta ki közösen.

 

Kismama-tojás

Az innovatív eljárás eredménye: kiemelkedő folsavtartalom (Fotó: SZIE, sajtóközlemény)

 

A folsav jelentősége mindenki számára ismert

Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik. A termék különlegessége a magas folsavtartalom, ami főként az első trimeszterben jelent kulcsfontosságú támogatást az egészséges magzati fejlődéshez.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozó folsav (más néven B9-vitamin) számos biológiai és kémiai folyamatban elengedhetetlen szerepet játszik, így például a sejtek osztódása szempontjából is fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen az emberi szervezetben. A kismamák számára – sőt már a babatervezés előtt – is javasolják a szakemberek a folsav rendszeres pótlását, a magzati velőcsövet lezáró folyamat ugyanis csak ennek jelenlétében lehet hibátlan.

 

Tojást a vegetáriánus szalámiba is

A különleges tojás ráadásul az Egyetem egy másik 21. századi trendekbe illeszkedő élelmiszerfejlesztése, a SALAdMI vegetáriánus szalámi egyik alkotóeleme is lesz. Ezáltal nem csak a kismamák fogyaszthatják, hanem közvetett módon mások asztalára is eljuthat majd.

A különleges tojást tojó tyúkok takarmánya egyébként szintén egy exkluzív innováció, mely a legújabb kutatási eredmények és a modern technológia ötvözése révén készülhetett el.

 

A tangazdaság, mint kísérleti telep és gyakorlati helyszín

A magas minőségű, egészséges tojást előzetesen a Szent István Egyetem Babati Tangazdaságában állítják elő 2021 januárjától. Ez mellett lehetőséget biztosít az agrárképzésben részt vevő hallgatók számára – a járványügyi előírások szigorú betartása mellett – a hasznos gyakorlati tapasztaltok megszerzésére.

 

Tojó tyúkok

Az okos tojás előállítása a Babati Tangazdaságban (Fotó: SZIE, sajtóközlemény)

 

Piacvezető cégek és kutatók eredményes együttműködése

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem mb. rektora: ezek az új innovációk kiváló bizonyítékai annak, hogy a kutatás-fejlesztésben részt vevő szakemberek és a piacvezető gyártó cégek együttműködése révén kimagasló minőségű, magas hozzáadott értékű késztermék készülhet. Országos szinten is példaértékű a hallgatók, fiatal kutatók tudása és kitartó munkája, mely nemcsak szakmai elismerést, de gazdaságilag is mérhető sikert hozott hazánknak.

Dr. Böjthe Kálmán, a Blue Seven Group Zrt. vezérigazgatója elmondta, ezzel a profitorientált együttműködéssel a Szent István Egyetem eleget tehet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és az annak berkein belül működő Területi Innovációs Platform elvárásainak. Az egyik legfőbb célkitűzése ezeknek a szervezeteknek: a hazai egyetemek, kutatók, szakemberek és gazdasági szereplők közötti hatékony tudástranszfer, mely jelen esetben meg is valósult.

Forrás: SZIE, Sajtóközlemény