fbpx

Czerván: jelentősen nőtt tavaly a mezőgazdaság teljesítménye

Írta: - 2014 január 23.

Czerván: jelentősen nőtt tavaly a mezőgazdaság teljesítményeZalaegerszeg, 2014. január 22., szerda (MTI) – A tavaly újra növekedést mutató magyar gazdaság teljesítményében jelentős szerepe volt a mezőgazdaságnak, amely az első három negyedévben 22 százalékos bővülést mutatott, és rekordkibocsátást ért el – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

Czerván György a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala Megyei Szervezete által rendezett sajtótájékoztatón, majd gazdálkodói fórumon arról beszélt, hogy a „nem a legjobb” időjárási körülmények ellenére az ágazat rekordkibocsátást ért el. A Mezőgazdasági Számlarendszer előzetes adatai szerint 2010-hez képest 34 százalékkal 2265 milliárd forintra emelkedett az agrárium teljesítménye, ami a magyar mezőgazdaság történetében rekordnak számít.

Ebben a hároméves időszakban az ágazaton belül a növénytermesztés 39, az állattenyésztés 28 százalékkal bővült, a nettó vállalkozói jövedelmek 73 százalékkal emelkedtek. Az agrárexport az első 10 havi adatok alapján feltehetőleg eléri a 2012-es rekordszintet – ismertette. A teljes magyar export 10 százalékát adta tavaly a mezőgazdasági kivitel, a külkereskedelmi aktívum közel fele (48 százalék) az agrárgazdaságból származott.

Az idén 25 milliárd forinttal emelkedik az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege tavalyhoz képest – jelezte az államtitkár.

Czerván György a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési időszak újdonságaival kapcsolatban elmondta: a mostani év még átmenetinek számít, vagyis marad a 2013-as elosztási rendszer, de már az új pénzügyi keretek között. A területalapú támogatásokat (SAPS) illetően körülbelül 227 euró lesz a hektáronkénti éves támogatási összeg, ami 3 euróval elmarad ugyan a tavalyitól, de ezt az árfolyamváltozás kompenzálja.

Fontos változásnak nevezte, hogy mostantól nem kell brüsszeli engedély az előleg kifizetéséhez, arról a tagállamok saját hatáskörben döntenek. Ezek a kifizetések október közepétől indulhatnak.

Kifejtette: bár az uniós költségvetésben 11 százalékkal csökken az agrárium kerete, de a 28 tagállamból nagyobb szelet jut Magyarországnak. A részesedésünk 2,4 százalékról 3,2 százalékra emelkedik, ami javítani fogja a versenyképességünket. Magyarország nem vezeti be a referenciaéveken alapuló támogatási rendszert, 2021-ig megmarad az egyszerűsített területalapú támogatási forma. Az új elemek, mint a zöldítés, a fiatal gazdák támogatása vagy a kisgazdaságok átalányban meghatározott támogatása 2015-től lépnek életbe. Ez utóbbi minimum 500, maximum 1250 euró lehet évente egy gazdálkodó számára, és az 1 és 6 hektár közötti gazdálkodókat érinti – részletezte Czerván György.

Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke elmondta, hogy az új támogatási rendszer kidolgozásában a kormány teljes mértékben figyelembe vette a kamara álláspontját. Üdvözölte az egyszerűsített támogatási forma bevezetését, ami jelentős adminisztrációs tehertől szabadítja meg a gazdálkodókat.

Kitért arra is, hogy januártól a kormányhivataloktól az agrárkamarához került a falugazdászi hálózat, amelytől azt várják, hogy az eddig széttagolt struktúra egységes lesz.

MTI 2014. január 22.