fbpx

Német mezőgazdaság: nagy a borúlátás

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 31.

Veszteség és likviditási problémák a német mezőgazdaság több ágazatában.

 

mezőgazdaság

 

Csökken a nyereség

A németországi Agrárkamarák Szövetsége (VLK) szerint általános várakozás a legtöbb vállalat és régió esetében a jelentős tőkeveszteség és a csökkenő nyereség. A legerősebb, akár 47 százalékos profitveszteség Alsó-Szászország és Észak-Rajna-Vesztfália sertéstartóinál várható. A 2020/21-es év fordulóján a sertésár a közel 15 év legalacsonyabb szintjén volt. A szakértők szerint a feldolgozók jövedelmezősége a 2019/2019-es rekordév után a létet veszélyeztető szintre eshet. A VLK szerint a takarmánygazdaságok nyeresége három éve csökken.

Közben a kamarák szerint bár a gabonaárak jelenleg többéves csúcson vannak, ebből a szántóföldi gazdálkodók már nem részesülhettek a folyó pénzügyi évben. A VLK szerint az agrárkamrával rendelkező régiók eltérő fejleményeket mutatnak a szántóföldi gazdálkodók körében, 11-19 százalékos visszaesést prognosztizálnak.

 

 

mezőgazdaság

 

Fizetési gondok

Nem ez az első jelentés, ami romló várakozásokra utal Németországban. A Német Gazdaszövetség (DBV) decemberi agrárgazdasági barométere azt mutatta ki, hogy a kedvezőtlen gazdasági és politikai viszonyok – elsősorban a koronavírus-járvány és afrikai sertéspestis (ASF) – piacokra gyakorolt hatásai az okok. A DBV ugyanakkor a vállalatok jövedelmezősége érdekében a rovarvédelmet és állatjóléti beruházásokat érintő jogszabályok előkészítésénél fokozott figyelmet kért a kormányzattól. jelezte, hogy a vállalatok likviditása az utóbbi időben érezhetően romlott: csaknem 20 százalékuk küzd fizetési problémákkal, míg szeptemberben ugyanez az arány csak 15 százalék volt.