fbpx

Az őszi vetésű növények őszi tápanyag utánpótlása

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 27.

Az első fázis a csírázás, valamint a fiatal növények kezdeti növekedése és fejlődése. Jelentősen javíthatjuk a magok csíraképességét és a csíranövények fejlődésének feltételeit, ha a gombaölő és ritkábban rovarölő csávázószer mellett magtrágyát juttatunk a mag felületére. A csávázószerekkel egy menetben felvihető magtrágya biztosítja a csírázó magoknak a csírázáshoz nélkülözhetetlen mikro- és makro tápanyagokat. Ezek a magra felvitt anyagok jelentősen növelik a mag csírázási erejét, valamint gyorsítják a csíranövények gyökérrendszerének és a föld feletti részeinek növekedését. Ez a műtrágya készítmény a piacon a PRIMSEED®, amely két formulában kapható: folyékony és szuszpenzió formában. Az őszi búza csávázása PRIMSEED®-el (2 liter/tonna) jelentősen növeli a növények agrobiológiai paramétereit. A legmarkánsabb hatást a gyökérrendszer fejlődésére gyakorolja (1. ábra), ugyanis a PRIMSEED®-del csávázott növényeknél a gyökerek tömege átlagosan 40%-kal volt több, a növények pedig 17%-kal voltak magasabbak, mint azok a növények, melyeket a vetés előtt csak gombaölő szerrel csáváztak.

1. ábra: Bal oldalon PRIMSEED-el kezelt, jobb oldalon kezeletlen (csak csávázott) magból fejlődött gyökérzet

1. ábra: Bal oldalon PRIMSEED-el kezelt, jobb oldalon kezeletlen (csak csávázott) magból fejlődött gyökérzet

A második fázis az intenzív növekedés, ebben az időszakban a gyökérrendszer is intenzíven kell, hogy fejlődjön, és lehetővé tegye a növények egész vegetációs időszakában a tápanyagok és a víz hatékony felvételét. Jól fejlett gyökérrendszerrel rendelkező növények jobban viselik a téli időszak alatti stresszhatásokat. A legfontosabb tápanyag, mely lehetővé teszi a gyökérrendszer megfelelő fejlődését, a foszfor. Ebben az időszakban a növények nem tudják megfelelő módon hasznosítani a talajban található foszfort a korlátozott mobilitás, valamint a talaj alacsony hőmérséklete miatt. A 12 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletű talajban a foszfor felvétele igen korlátozott, sok esetben lehetetlen. Ezért fontos a növények őszi lombtrágyázása foszfor túlsúlyos műtrágyával (PLONVIT PHOSPHO 11-53-5 + me, illetve PLONVIT ENERGY 5-25-5 + me), mely segíti a gyökérrendszer, illetve a zöld növényi részek növekedését. Nem hagyható figyelmen kívül a növények nitrogénnel és magnéziummal történő ellátása, mert a legfontosabb funkciója ősszel a klorofil felépítése a levelekben valamint, kicsivel később, a nyomelemek szállításának megkönnyítése a gyökérkoronába és a gyökérrendszerbe. A PLONVIT OLAJOSOK műtrágya használata a repcénél, illetve a PLONVIT GABONA műtrágya használata a búzánál megfelelő mennyiségű magnéziumot és nitrogént biztosít a növények számára. Az INTERMAG lombtrágyázási technológiák hatékonyságának összehasonlítása azt mutatja, hogy az ősszel is lombtrágyázott búza hozamának paraméterei jelentősen javultak a csak tavasszal műtrágyázott búzáéhoz képest. A nitrogénnel, foszforral, illetve mikroelemekkel ellátott növényeknél négyzetméterenként több kalászszár képződött és kalászszáranként több mag fejlődött a kalászban (10 és 30% közötti növekedés növényfajtától függően), valamint a magok mérete is nagyobb lett.

Az őszi tápanyag utánpótlás jelentősen befolyásolja a növények terméshozamát azáltal, hogy még a tél beállta előtt ellátja a növényt megfelelő mennyiségű tápanyaggal, így a növény jól fel tud készülni a téli nyugalmi időszakra és a tavaszi vegetációs fázis kezdetekor a gyors fejlődésre.

Grzegorz Cieśliński

Altoterra Kft. – INTERMAG

www.altoterra.hu