fbpx

BIOFIL Szakmai Nap – a növény igényeit szem előtt tartva

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 12.

A TERRAGRO Kereskedelmi Kft. az idei évben is megrendezte a BIOFIL Szakmai Napot. A BIOFIL Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft. laboratóriumainak budapesti székhelyén a cég üzleti partnerei és a szakmai érdeklődők az érdekes és hasznos előadások mellett laboratóriumi bemutatón is részt vehettek.

A BIOFIL baktériumok növényre gyakorolt hatásai

A korábban megszokott módon az idei szakmai napon is sok hasznos információt és tudásanyagot adtak át az előadók a hallgatóságnak. Máté Rózsa, a BIOFIL Kft. fiatal kutatója a BIOFIL talaj-pH specifikus oltóanyagok baktériumainak tulajdonságairól, a talajra és a növényekre gyakorolt jótékony hatásairól beszélt, úgymint a növény tápanyagellátását segítő nitrogénfixációról, sziderofór termelésről, a foszfor, kálium és cink mobilizálásáról.

A BIOFIL Szárbontó termékben lévő baktériumtörzsek által termelt celluláz, xilanáz és egyéb bontóenzimek segítségével a növényi maradványok lebontása során tápanyag táródik fel, s javul a talajszerkezet.

A BIOFIL baktériumok a klímaváltozás okozta szárazság stressz enyhítésében is segítenek. Egyes törzsek képesek exopoliszacharidot termelni, biofilmet képezni, ami hozzájárul a talajmorzsák kialakulásához és stabilitásához. Így javul a talaj szerkezete, víz- és hőháztartása, s a növény jobban reagál az aszályra és a hirtelen lezúduló nagyobb csapadékmennyiségre.

A pillangós virágúak gümőzési folyamata mikrobiológus szemmel

A gümőképződés molekuláris szinten finoman szabályozott és összehangolt rendszer a növény és a gümőképző baktérium között, hangsúlyozta Dr. Kárpáti Éva, a SANIPLANT Kft. vezető kutatója. Igaz ez a szójára és a borsóra is, emiatt fontos különös körültekintéssel kialakítani a termesztéstechnológiát, hogy kihasználhassuk a biológiai nitrogénkötés előnyét, a levegőből nyert „ingyen” nitrogént. Túlzott nitrogén-műtrágyázáskor viszont nem megy végbe a gümőképződés és nem lesz nitrogénkötés!

BIOFIL baktériumok a növény igényeire szabva

A Bacillus baktériumok növényi kórokozókra gyakorolt hatását, a laboratóriumi és a tenyészedényes kísérletek eredményeit Pék Nikoletta növényorvos, a SANIPLANT Kft. kutatója mutatta be.


Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

Az ELTE Mikrobiológiai Tanszék és a BIOFIL Kft. közös kutatási eredményeit Dr. Márialigeti Károly professzor ismertette közérthető módon. A kutatás során a BIOFIL talaj-pH specifikus talajoltókban található törzsek jelenlétét vizsgálták savanyú és lúgos kémhatású oltott talajokban, kukoricakultúrában, a teljes tenyészidőszak alatt. A talaj mikrobióta összetételét, s annak változását talaj közösségi DNS ujjlenyomat analízist alkalmazva állapították meg. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az egyes oltóbaktérium fajok a növény igényei szerint szaporodnak fel, s húzódnak vissza a vegetációs periódus folyamán. Ez ékes bizonyítéka, hogy a talajoltás során bejuttatott BIOFIL baktériumok – a növény igényei szerint – kifejtik a hatásukat.

Egyedülálló BIOFIL törzsgyűjtemény

Dr. Pénzes Éva, a TERRAGRO Kereskedelmi Kft. ügyvezetője a BIOFIL talajoltók szántóföldi alkalmazásának eredményeit ismertette, majd Szkladányi Sándor, a BIOFIL Kft. ügyvezetője a zárszóban cégük talajoltóanyag kutatási és innovációs jövőképét mutatta be.

A laborlátogatás során a vendégek betekintést nyerhettek az országban egyedülálló BIOFIL törzsgyűjteménybe, a baktériumok növényi növekedést serkentő, növénytápláló, talajszerkezetet és talajegészséget javító tulajdonságainak tesztelési módszereibe.

A szakmai nap sikerét a látogatóktól érkező számos kérdés is bizonyította.

A BioFil Kft. szója talajoltóanyag kutatásait a GINOP-2.1.2-8-1-4-16 számú „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” pályázati program támogatja.