fbpx

Egyszerűsödik a szőlőültetvényt veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 21.

Az Agrárminisztérium fontosnak tartja a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szembeni megelőzést, amihez jelentős összegben nyújt támogatást, aminek egyszerűsödik az igénylése.

Az agrártárca 240 millió Ft keretösszeggel 2019-ben is támogatja a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezését. Növényvédő szeres eljárás a betegség ellen nincs, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen.

szőlőültetvény

A termelők felelősségtudatos hozzáállásának, valamint a következetes hatósági fellépésnek köszönhetően a betegség nem terjedt el hazánkban, a megelőzés azonban folyamatos. Ehhez – valamint, ha a betegség mégis megjelent, akkor a felszámoláshoz is – a minisztérium támogatást nyújt.

A támogatás igénylése az idei évtől egyszerűsödik. A megelőzéshez, valamint a betegség felszámolásához a szőlőtermelő vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe a kijuttatott növényvédő szer vételárának 75%-a erejéig, hektáronként legfeljebb 1 ezer forint összegben. A támogatás szempontjából figyelembe vehető növényvédő szeres védekező tevékenység időszaka május 1-től július 31-ig tart a megelőzés és a felszámolás esetében egyaránt, olvasható az AM Sajtóiroda hírei között.

A Magyar Államkincstár támogatás igénylésével kapcsolatos közleménye ide kattintva érhető el. A támogatás további részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza.