fbpx

Agrárgazdasági elemzések – 2020/I.

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 24.

Az elmúlt hetek több izgalmas nemzetközi hírrel is szolgáltak, melyek már rövidtávon éreztették hatásukat a gabonapiacokon (is). A nemrég bejelentett Kína-USA kereskedelmi megállapodás közelsége vagy az iráni tábornok kivégzése azonnal meglendítette az árakat a chicagói és párizsi árutőzsdéken. E két esemény alakulását érdemes lesz figyelni, hiszen a fundamentumok, a kereslet-kínálat alakulása nem fog a következő hetekben számottevően változni.

Kukorica

Az elmúlt hetek az év végi zárásokról, a pihenésről és ünnepről szóltak, ennek megfelelően kevés aktivitás mutatkozott mind a termelői eladások, mind a kereskedők részéről. A tengeri betakarítása az USA-ban még nem fejeződött be, de az elemzők nem várnak már nagy meglepetést a végeredményben. Lapzártánk után, január tizedikén jelenik meg a Mezőgazdasági Minisztérium szokásos havi jelentésének (USDA Reports) legújabb előrejelzése, mely a világ minden országára kitér. Az idei USA-előrejelzéseken a múlt hónap óta nem változtattak – persze január 10-én lehet némi korrekció –, aszerint mintegy 347 millió tonna az idei várakozás, ami mintegy 20 millió tonnával marad el a tavalyitól.

A kiélezett USA-Kína kereskedelmi háború ugyanakkor végre úgy tűnik, megoldódhat, a kínai delegáció január 13-án három napra Washingtonba repül, ahol a tervek szerint aláírják a megállapodás első ütemét, ami néhány áru vámtarifáját szabályozná, vámmentessé tenné különböző termékek kereskedelmét a két ország között. Azonban ez idáig semmilyen részlet nem szivárgott ki a tervezett megállapodásról, nem tudni, milyen termékekről, milyen volumenről fog szólni a megállapodás, és így tovább. A piac tehát vár és figyel, bár véleményem szerint nem lesz jelentős elmozdulás semmilyen áru tekintetében az aláírást követően sem.

Brazília és Argentína, a két feltörekvő kukoricaimportőr jelenlegi előrejelzései óvatosak, március-április környékén jelenhetnek meg a piacon a terménnyel, ennek megfelelően februárnál előbb nem várunk érdemleges hírt, hacsak nem lesz nagyon száraz a következő időszak, ami negatívan befolyásolná a várható terméshozamokat.

Ukrajna kimagasló évet zárt minden növénykultúra tekintetében, így a kukoricában is. A korábbi évek logisztikai problémáit megoldották a fuvarozók és a kereskedők, megfelelő számú vasúti szerelvény és folyami uszály áll már rendelkezésre. Ezért a jövőben nem érdemes arra apellálni, hogy úgysem fog tudni az országból kijönni ennyi áru: az elmúlt két év ennek ellenkezőjét bizonyította be.

Arra viszont érdemes lesz lélekben is felkészülni, hogy mi lesz akkor, ha a napraforgó-feldolgozás helyi előmozdítása érdekében bevezetett adókedvezményeket lemásolják a helyi kukorica-feldolgozásra is, azaz takarmány, etanol és izocukor helybeni előállítását fogják adókedvezményekkel, vissza nem térítendő támogatásokkal megsegíteni. Ebben az esetben a magyar feldolgozók, és azok a környező országokban lévő feldolgozók kerülnek nehéz helyzetbe, ahova ma a magyar termelők eladnak. Erre pedig egyre inkább komoly szándék mutatkozik, egyre több fórumon beszélnek erről szakértők, politikusok és egyéb szakmabeliek. Ezt pedig a hamarosan megreformálandó ukrán földtörvény alapozhatja meg. Keleti szomszédunknál a szándék ugyanis az, hogy liberalizálják a földvásárlást. Nem tudni még ennek a törvénynek a végleges részleteit, de igen komoly szándék mutatkozik arra, hogy a termelékenység, a fenntartható és nemzetközi szinten is versenyképes gazdálkodás legyen a fő szempont a vevők pályázatánál, a vevő nemzetisége pedig csak másodlagos szempont legyen.

Európában lassan elérhetőek lesznek a végleges betakarítási adatok, a COCERAL (a magyar Gabonaszövetség brüsszeli megfelelője) decemberi előrejelzése szerint a teljes EU betakarítása valamivel meghaladja a tavalyi számokat. Ami nekünk fontos, Franciaországban ugyanakkora termést várnak (12,7 m tonna), Szerbiában kicsivel elmarad a tavalyitól (7,2 m tonna tavaly, idén pedig 7,03 m tonna), Romániában pár százezer tonnával több termést, 12 millió tonnát várnak az elemzők. Itthon 99% körül tart a betakarítás, 8 millió tonna termést várunk a magtárakba, gyárakba, ez a várakozásoknak megfelel. Minőséggel, úgy tűnik, nincs probléma. Lapzártánkkor az ár januári szállításra 160 EUR a MATIF-on, míg márciusra 172 EUR.

Búza

Az elmúlt napok közel-keleti katonapolitikai izgalmai (elsősorban az iráni katonai vezető kivégzése) hatottak a búza árára is: a márciusi MATIF jegyzés ugyanis elérte a 188 EUR-t. A fundamentumok ugyanakkor nem változtak, Európában jó termés volt (144 millió tonna), a készletek minimálisan növekedni fognak az előrejelzések szerint, a vetés megtörtént időben, a terület nagysága nem csökkent. A magyar piacon a korábban említett DON toxin jelenléte okoz néhol fejfájást, de úgy tűnik, a piac elfogadta és beárazta ezt a helyzetet. Az újtermésű áruk kötése búza és árpa esetében is megkezdődött a múlt hónapban, és lassan ugyan, de folytatódik. A 955 ezer hektár vetése befejeződött, és köszönhetően az elmúlt hetek sok csapadékának, szépen kinőtt a növény, sőt, a bokrosodás is szépen halad. A száraz szeptember és október hónapot a novemberi és decemberi eső tehát ellensúlyozta, az egész ország bőségesen kapott csapadékot. Ha a nemzetközi helyzet (kínai-amerikai kereskedelmi háború, iráni konfliktus) nem éleződik tovább, akkor nem várható jelentős mozgás a búza árában sem a következő hetekben.

Reng Zoltán
Hungrana vezérigazgató